foto: Shutterstock
Kas ir Pi - nākamais Covid potenciālais variants, kas varētu aizstāt omikronu
Esi vesels
2022. gada 11. novembris, 11:05

Kas ir Pi - nākamais Covid potenciālais variants, kas varētu aizstāt omikronu

Jauns.lv

Omikrons ir šobrīd pēdējais identificētais “pamata” Covid-19 variants, kas pasaulē cirkulē jau kopš pagājušā gada novembra. Lai arī tas mutējis vēl daudzos apakšvariantos, zinātnieki uzskata, ka drīz omikronu varētu aizstāt cits Covid-19 paveids, kuram jau rasts nosaukums Pi, vēsta “The Independent”. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sākotnēji omikrona variants izraisīja lielas bažas visā pasaulē, jo īpaši tā lipīguma dēļ. 32 mutācijas tā smailes olbaltumvielā liecināja, ka tas varētu pretoties pašreizējām vakcīnām. Taču 12 mēnešus vēlāk Covid-19 gadījumu skaits sāka mazināties visās pasaules valstīs. 

Tagad eksperti pārbauda, vai šīs ziemas laikā varētu rasties jauns Covid-19 variants, kas izraisītu jaunu inficēšanās vilni. Tam dotais nosaukums Pi ir visai loģisks – tas ir nākamais burts grieķu alfabētā, aiz omikrona. 

Āfrikas Veselības pētniecības institūtā vadošie zinātnieki no Apvienotās Karalistes, Japānas un Austrālijas pulcējās, lai apspriestu Covid-19 perspektīvas citu vīrusu slimību, piemēram, HIV, vidū.

Profesore Vendija Barkleja, viroloģe no Imperiālās koledžas, laikrakstam “Telegraph” sacīja: "Vai mēs varam sagaidīt vēl vienu potenciāli bīstamu Covid-19 variantu, kas pilnībā aizstātu omikronu? Neviens to nezina, bet es joprojām domāju, ka viss vēl nav galā. Mēs vēl ļoti daudz nezinām par šo vīrusu!”

Londonas Universitātes koledžas profesors Gregs Toverss pauda cerību, ka, lai gan vīrusa ģenētiskajā struktūrā varētu būt vairāk izmaiņu, tās neizraisīs nopietnas slimības atgriešanos.

Tikmēr Varvikas Universitātes virusologs profesors Džeimss Jangs sacīja, ka Apvienotās Karalistes samazinātais testēšanas apjoms var radīt situāciju, kad amatpersonas nebūs gatavas risināt problēmas, kas saistītas ar jauniem variantiem, piemēram, Pi.