foto: Shutterstock
Viss cits - tikai ne svaigs gaiss. Ko gaisa atsvaidzinātāji spēj nodarīt veselībai?
Esi vesels
2022. gada 12. novembris, 06:58

Viss cits - tikai ne svaigs gaiss. Ko gaisa atsvaidzinātāji spēj nodarīt veselībai?

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Gaisa atsvaidzinātāji, kas satur beta-ciklodekstrīnu jeb HPBCD, tāpat arī citi līdzekļi, kuros ir šī viela, var izraisīt smagu alerģiju.

Visuresošs un nekontrolēts

Gaisa atsvaidzinātāji ir iekļauti kategorijā “vispārējie aromāti”, kuru sastāvdaļas nekontrolē vai neregulē valsts iestādes. Un tomēr vairāk nekā 20 % ASV iedzīvotāju pastāvīgi ziņo par negatīvām reakcijām uz gaisa atsvaidzinātājiem – līdzekļiem, kam uz etiķetēm un materiālu drošības pavadzīmēs ir atklāti mazāk par 10 % no visām gaistošajām (izplatās gaisā) sastāvdaļām, ko tie satur. 

Pētījumi liecina, ka gaisa atsvaidzinātāji kopumā gaisā izdala gaistošos organiskos savienojumus (GOS), piemēram, ksilolu, aldehīdus un esterus. 

GOS ir gāzveida savienojumi uz oglekļa bāzes, un daži var būt pat ļoti kaitīgi.

Ksilols ietekmē centrālo nervu sistēmu, radot nelabumu, galvassāpes un reiboņus. Atkarībā no koncentrācijas tas var izraisīt samaņas zudumu un pat nāvi. 

Atklāts, ka aldehīdi, to skaitā formaldehīds, var būt toksisks šūnām. Tie var arī izraisīt ģenētiskas mutācijas, kas ierosina vēzi. 

Ftalāti, izplatīta sastāvdaļa gaisa atsvaidzinātājos, ir esteru tips, ķīmisks savienojums, kas rodas, sajaucoties skābei ar spirtu. Pierādīts, ka tie var izraisīt astmu. Atklāts arī, ka ftalāti var būt sieviešu un vīriešu reproduktīvo problēmu cēlonis, tostarp radīt neauglību, sēklinieku disģenēzes sindromu un vēzi. Tie var izraisīt anomālu augļa attīstību. 

2011. gadā zinātnieki testēja vairākus gaisa atsvaidzinātājus un atklāja tajos 133 dažādus gaistošos organiskos savienojumus. 

Noteiktas ķimikālijas gaisa atsvaidzinātājos reaģē ar ozonu, izdalot bīstamus piesārņotājus kā, piemēram, jau minēto formaldehīdu, kas var kairināt acis un ādu, ja ir gaisā, un radīt elpceļu problēmas. Skarot centrālo nervu sistēmu, formaldehīds iztaisa galvassāpes, reiboņus, vispārēju vājumu un bezmiegu. 

Nelietojiet aromātiskās sveces un vīrakus!

Mēs mīlam sveces to maigās, romantiskās gaismas dēļ, un aromātiskās sveces šķiet vēl vilinošākas. Tomēr vairums komerciāli ražoto aromātisko sveču tiek gatavotas no parafīna vaska, naftas vai akmeņogļu eļļas produkta, kas degot var izdalīt toksiskus gaistošos savienojumus (GOS), piemēram, benzolu, turklāt – gan tad, ja sveces ir aizdegtas, gan vienkārši izvietotas uz vannas malas. 

Šādas sveces izdala arī dioksīnus (organiskās vielas, ko veido pāris benzola gredzenu) un aldehīdus, kā arī mikrodaļiņas, kas var kairināt plaušas. 

Kvēpu emisija no aromātiskajām svecēm ir lielāka nekā no neiesmaržinātajām, un sveces ar stiepļu serdes dakti, kad tiek dedzinātas, var izplatīt daudz svina.

Bišu vaska un sojas/augu sveces arī izplata gaisā daļiņas, bet ne toksiskus izgarojumus kā komerciālās aromātiskās parafīna sveces. Tomēr esiet uzmanīgi. Mēdz pārdot sveces, kuras apzīmē kā 100 procentu bišu vaska vai sojas sveces, bet līdz 49 % no to sastāva var būt parafīns. 

Vīraki arī nav veselīga izvēle. Pētījumi liecina, ka vīraku kūpināšanas biežums ir saistīts ar lielāku risku, ka bērniem saasināsies astma un klepus, kas viņiem jau ir, un būs nepieciešams lietot medikamentus. 

Pašu gatavoti gaisa atsvaidzinātāji

Ja vienkārši vēlaties attīrīt gaisu bez pievienota aromāta, pamēģiniet šīs receptes.

Izmidzināmie līdzekļi

Etiķa sprejs

Vajadzīgi:

  • Tukša izmidzinātāja pudele
  • 1/4 tases baltā etiķa
  • 3/4 tases ūdens (destilēta, filtrēta vai no krāna)

Sakratiet, lai etiķis sajauktos ar ūdeni, un izsmidziniet.

Dzeramās sodas sprejs

Vajadzīgi:

  • Tukša izmidzinātāja pudele
  • 1 tase ūdens (destilēta, filtrēta vai no krāna)
  • 1 ēdamk. dzeramās sodas

Ieberiet sodu pudelē. Pievienojiet ūdeni. Sakratiet un izsmidziniet.

Lai būtu aromātisks…

Ja vēlaties, lai līdzeklim būtu ziedu, augu vai meža aromāts, pievienojiet tam ēteriskās eļļas. Uzpiliniet sodai divus līdz astoņus pilienus ēteriskās eļļas vai to maisījuma pēc izvēles (atkarībā no vēlamā smaržas stipruma) un labi sajauciet. Ievietojiet sodas un eļļu maisījumu pudelē, pievienojiet ūdeni un sakratiet, lai sajaucas.

Ieteikums

Lai palīdzētu eļļām un ūdenim labāk sajaukties un panāktu, ka atsvaidzinātājs ātri nožūst, pievienojiet maisījumam divas ēdamkarotes spirta (piemēram, degvīnu). Ja izmanto alkoholu, soda pat nav vajadzīga.