foto: Shutterstock
Čipsi, cepumi, kečups - pētnieki atklāj, ka tie kaitē vairāk, nekā tu spēji iedomāties
Esi vesels
2022. gada 11. novembris, 06:08

Čipsi, cepumi, kečups - pētnieki atklāj, ka tie kaitē vairāk, nekā tu spēji iedomāties

"100 Labi padomi Par veselību"

Amerikas Neiroloģijas akadēmijas publicētajā pētījumā iegūti neapstrīdami dati – tiem, kas patērē visvairāk ultrapārstrādātu jeb galēji pārstrādātu produktu kā saldinātos dzērienus, čipsus, cepumus, var būt lielākas iespējas iedzīvoties demencē, salīdzinot ar tiem, kas šādus produktus uzturā iekļauj vismazāk.

Tiesa, pētījums nepierāda, ka galēji pārstrādāti produkti izraisa demenci, bet norāda uz zināmu sakarību.

Pie ultrapārstrādātiem produktiem pētnieki min saldas un sāļas uzkodas, saldējumu, desas, fritētu vistu, kečupu, majonēzi, konservētas pupiņas tomātu mērcē, iepakotu gvakamoli un humosu, saldinātas brokastu pārslas, jogurtu, iepakotu maizi.

Galēji pārstrādāti produkti ir domāti kā ērts un gards ēdiens, taču tie pazemina cilvēku uztura kvalitāti. Arī materiāls, kurā produkti iepakoti, var negatīvi ietekmēt to sastāvu ražošanas vai uzsildīšanas laikā, jo daļa molekulu no iepakojuma materiāla var nokļūt ēdienā, un citos pētījumos ir uzrādīta to negatīvā ietekme uz domāšanu un atmiņu.

Konkrētajā pētījumā atklāta ne tikai ultrapārstrādāto produktu ietekme uz demences riska pieaugumu, bet arī tas, ka šo produktu aizstāšana ar veselīgiem ēdieniem demences risku samazina.

Zinātnieki pētījumā iekļāva datus par 72 083 Apvienotās Karalistes iedzīvotājiem, kas bija vecumā virs 55 gadiem, un pētījumā sākumā tiem demences nebija. Dalībniekiem sekoja līdzi vidēji 10 gadus, un pētījuma beigās 518 cilvēkiem tika diagnosticēta demence.

Grupā, kas ēda vismazāk galēji pārstrādātu produktu, tie veidoja aptuveni 9 % jeb 225 gramus dienā, savukārt tiem, kam šādu produktu uzturā bija visvairāk, tie bija 28 % jeb vidēji 814 grami dienā. Salīdzinājumam – viena porcijas picas vai zivju pirkstiņu veido 150 gramus. Vislielāko procentu no šiem ultrapārstrādātiem produktiem nodrošināja saldinātie dzērieni, tad sekoja citi cukuroti produkti un galēji pārstrādāti piena produkti.

Grupā ar vismazāko galēji pārstrādāto produktu patēriņu no 18 021 dalībnieka ar demenci saslima 105 cilvēki, savukārt grupā, kur šos produktus patērēja visvairāk, no 18 021 cilvēka ar demenci saslima 150 pētījuma dalībnieki.

Kopsavilkums – ikkatrs 10 % liels ultrapārstrādāto produktu patēriņa pieaugums uzturā palielina demences risku par 25 %, savukārt, aizstājot šos 10 % ar dārzeņiem, augļiem, piena produktiem un citiem minimāli pārstrādātiem produktiem, risku iespējams samazināt par 19 procentiem.

Tēmas