foto: Shutterstock
Augi, kas palīdz atjaunot organismu pēc vēža
Dzīvības loterija
2022. gada 6. novembris, 06:55

Augi, kas palīdz atjaunot organismu pēc vēža

Jauns.lv

Cilvēkiem, kas iziet vēža terapiju, pēc ķīmijterapijas un starošanas organisma imūnsistēma ir novārdzināta. Tradicionālā Ķīnas tautas medicīna var palīdzēt to stiprināt un atjaunot.

Ķīnas zinātnei par ārstniecības augiem ir sena vēsture. Pirmās liecības par ārstniecības augu izmantošanu dziedniecisku eliksīru gatavošanā minētas saistībā ar imperatoru Šenu Nungu, kurš aptuveni 3494. gadā p.m.ē. pats uz sevi izmēģināja tūkstošiem augu, lai noskaidrotu to ārstnieciskās īpašības.

Kopš tā laika tradicionālajā Ķīnas tautas medicīnā tiek efektīvi izmantotas simtiem formulas, kas satur dažādus ārstniecības augus, ziedus, sēklas, nezāles, saknes un sēnes. Dažas populārākās formulas tiek izmantotas jau vairāk nekā 2000 gadu.

“Ķīnas ārstniecības augu terapijā patiesībā ir trīs posmi,” stāsta ārsts Darins Bančs, kas Santabarbarā, Kalifornijā, praktizē Ķīnas tautas medicīnu. “Pirmais solis ir simptomu novēršana. Tad nāk koriģējošais posms un visbeidzot ir profilaktiskais posms.

Ķīnas medicīna ir ļoti elastīga. Tā seko līdzi pacienta simptomiem līdzīgi kā dejā, nepārtraukti nodrošinot sinerģisku spēcinošu efektu. Tas ir ļoti maigs un tomēr ļoti spēcīgs.”

Vēža pētījumi liecina, ka Ķīnas tautas medicīna (kas paredz gan ārstniecības augu, gan akupunktūras izmantošanu) pozitīvi ietekmē DNS metilāciju (bioloģisku procesu, kurā DNS molekulas tiek ķīmiski modificētas, lai nodrošinātu pareizu gēnu ekspresiju) un histonu (DNS strukturālo proteīnu) modifikāciju. Vēzis negatīvi ietekmē gan DNS metilāciju, gan histonus.

Pierādīts arī, ka Ķīnas tautas medicīna iznīcina vēža cilmes šūnas un regulē audzēja mikrovidi. Tā uzlabo ķīmijterapijas, staru terapijas un imūnterapijas pozitīvo efektu, vienlaikus samazinot sistēmiskos bojājumus, ko šīs terapijas var radīt, un tādējādi uzlabo vēža slimnieku vispārējo dzīves kvalitāti. 

Efektīvākie ārstniecības augi, kas stiprina imūnsistēmu pēc vēža terapijas:

Ķīnas ārstniecības augu preparātu sastāvdaļu nosaukumos pirmais norādīts ķīniešu nosaukums, tad latīņu sugas nosaukums. Herba ir auga virszemes daļa; rhizoma – saknenis; radix – sakne; Caulis – miza; semen – sēkla; fructus – auglis.

Nākamā lapa: CA Support