foto: Shutterstock
Britu un poļu pētnieki uzskata, ka Covid-19 smaguma pakāpe atkarīga no pacientu pirkstiem
Esi vesels
2022. gada 2. novembris, 18:46

Britu un poļu pētnieki uzskata, ka Covid-19 smaguma pakāpe atkarīga no pacientu pirkstiem

Jauns.lv

Svonzi Universitātes pētnieki atklājuši, ka garuma atšķirības starp labās un kreisās rokas pirkstiem, varētu būt atbilde uz to, kāpēc vieni Covid-19 izslimo viegli, bet citi cīnās par dzīvību, vēsta BBC. 

Vīrieši un gados vecāki cilvēki ir pakļauti smagākām Covid-19 formām, tāpēc eksperti uzskata, ka tam varētu būt saistība ar testosterona samazināšanos vēlākā dzīves periodā. Tiek uzskatīts, ka informācija par testosteronu ir atrodama pirkstu garuma attiecībā.

Svonzi Universitātes profesors Džons Menings cer, ka viņa darbs ar kolēģiem Polijā varētu palīdzēt noteikt pacientus, kuriem ir lielāks risks piedzīvot smagu slimības gaitu pēc inficēšanās ar Covid-19. 

Salīdzinājumā ar sievietēm vīriešiem ir garāki 5. (mazais) un 4. (gredzena) pirksts salīdzinājumā ar 3. (vidējo) un 2. (rādītājpirkstu) ciparu.

Profesors Menings kopā ar kolēģiem no Lodzas Medicīnas universitātes Polijā ir publicējis darbu, kurā ziņots par saikni starp labās un kreisās rokas pirkstu garuma attiecības atšķirībām un hospitalizācijas risku saistībā ar Covid-19. 

“Cerams, ka, izprotot šādas saiknes, var palielināties mūsu spēja precīzi identificēt riska grupas cilvēkus,” sacīja Menings. 
Šie secinājumi seko šogad publicētajiem pētījumiem par Covid smaguma pakāpes saistību ar zemu testosterona un augstu estrogēna līmeni gan vīriešiem, gan sievietēm.