Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pētījumos par garā Covid skartajiem novēro vairākas likumsakarības
foto: Ekrānuzņēmums no LTV video
Infektoloģe Ieva Vanaga
Esi vesels

Pētījumos par garā Covid skartajiem novēro vairākas likumsakarības

Jauns.lv

Katrs desmitais cilvēks, kurš ir pārslimojis Covid-19, sekas var izjust arī divus, trīs mēnešus un pat pusgadu pēc pašas infekcijas. Nogurums, izteikts nespēks, galvassāpes vai reibonis – vēlīnā kovida izpausmes ir ļoti dažādas. Daudzās pasaules valstīs šobrīd notiek plaši pētījumi, kuros piedalās pacienti, kas netiek galā ar Covid-19 sekām. Arī Latvijā 100 cilvēki piedalās pētījumā, kurā mediķi cenšas noskaidrot, vai bez pārslimotās infekcijas viņiem vēl ir kas kopīgs un kā palīdzēt, vēsta LTV raidījums “Panorāma”. 

Infektoloģe Ieva Vanaga ikdienā strādā "Gaiļezerā". Viņa ārstē pacientus ar aknu slimībām. Un paralēli ārste ir doktorante Rīgas Stradiņa universitātē. Tur viņa veic pētījumu par ilgstošo Covid-19. 

"Mums pašiem bija liels pārsteigums, cik daudziem cilvēkiem bija dažāda veida veselības traucējumi [pēc Covid-19], un nereti tie bija līdzīgi,” teic ārste. 

Ilgstošo kovidu pēta visā pasaulē. Pētījumā Latvijā piedalās simt pacienti, kuri nevar atgūt veselību un spēku. Daļa vīrusu izslimoja pirmajā vilnī. Citi – pēdējo mēnešu laikā. Ilgā kovida pazīmes ir līdzīgas. “ Slodzes izturības problēmas, viņam var būt sirdsklauves, pat uzkāpjot pirmajā stāvā. Elpošanas sistēmas traucējumi, ilgstošs klepus, paātrināta sirdsdarbība,” uzskaita ārste. 

Pasaules pētījumos jau manāmas zināmas likumsakarības. 

"Biežāk šīs parādības novēro sievietēm, nevis vīriešiem. Cilvēkiem, kam jau iepriekš ir bijušas veselības problēmas. Cilvēkiem, kam ir liekais svars. Cilvēkiem, kas smēķē, veipo," skaidroja Vanaga. Tiem, kas slimoja smagāk un nokļuva slimnīcās, sekas var būt biežāk. Tomēr var būt izpausmes arī tiem, kuri pat nezināja par savu inficēšanos.

"Ja saglabājas sūdzības trīs mēnešus pēc saslimšanas, es noteikti iesaku vērsties pie ārsta," ieteica Vanaga. Ģimenes ārsts nosūtīs uz izmeklējumiem vai pie speciālista.