foto: Shutterstock
Zināms, kad varētu būt pabeigta vakcīna pret vēzi
Esi vesels
2022. gada 18. oktobris, 06:24

Zināms, kad varētu būt pabeigta vakcīna pret vēzi

Jauns.lv

Vakcīna pret vēzi varētu būt gatava lietošanai sākot ar 2030. gadu, paziņoja komanda, kas izstrādājusi Pfizer/BioNTech Covid-19 injekciju, vēsta CNN. 

Vācu profesoru pāris - Ugurs Šahins un Ezlema Titedži, kuri 2008. gadā nodibināja farmācijas uzņēmumu “BioNTech SE”, apgalvo, ka turpina strādāt pie vēža vakcīnas izstrādes. Panākumi Covid-19 vakcīnas izveidē ļāvuši virzīties uz priekšu arī onkoloģijas jomā. 

Profesori ir strādājuši pie tā, lai radītu vēža imūnterapiju, kas pielāgota individuāliem pacientiem. Viņi pandēmijas laikā sāka izmantot mRNS tehnoloģiju, un atklāja, ka šī pieredze ir veicinājusi darbu arī vēža vakcīnas izveidē. 

Tradicionālās vakcīnas ražo, izmantojot vājinātas vīrusa formas, bet mRNS izmanto tikai vīrusa ģenētisko kodu. Vakcīnu ar mRNS injicē organismā, kur tā iekļūst šūnās un liek tām radīt antigēnus, kurus pēc tam atpazīst imūnsistēma, sagatavojot to cīņai ar slimību.

Jautāts, kad vakcīnas pret vēzi varētu būt pieejamas daudziem pacientiem visā pasaulē, profesors Šahins sacīja, ka tas varētu notikt "pirms 2030. gada".

"Mēs esam iemācījušies, kā labāk un ātrāk ražot vakcīnas. Mēs esam uzzinājuši, kā imūnsistēma reaģē uz mRNS,” piebilda profesors. 

Viņš piebilda, ka attīstība ir palīdzējusi arī regulatīvajām iestādēm uzzināt par mRNA vakcīnām un to, kā ar tām rīkoties. "Tas noteikti paātrinās arī mūsu vakcīnu pret vēzi izstrādi."
Profesore Titedži pauda pozitīvu, bet piesardzīgu nostāju: "Kā zinātnieki mēs vienmēr vilcināmies teikt, ka mums būs zāles pret vēzi. Mums ir vairāki atklājumi, un mēs turpināsim pie tiem strādāt,” viņa piebilda. 

Augustā Moderna paziņoja, ka tā iesūdz BioNTech un tās partneri, ASV farmācijas gigantu Pfizer, tiesā par patenta pārkāpumu saistībā ar uzņēmuma Covid-19 vakcīnu. Profesors Šahins gan noliedz pārkāpumus, piebilstot: “Mūsu inovācijas ir oriģinālas. Mēs esam veltījuši 20 gadus pētījumiem, lai izstrādātu šāda veida ārstēšanu, un, protams, mēs cīnīsimies par savu intelektuālo īpašumu."