foto: Shutterstock
Identificēts jauns Covid-19 apakšvariants, ko neietekmē ne vakcīnas, ne medikamenti
Esi vesels
2022. gada 17. oktobris, 16:00

Identificēts jauns Covid-19 apakšvariants, ko neietekmē ne vakcīnas, ne medikamenti

Jauns.lv

Tiek uzskatīts, ka jaunais Covid-19 apakšvariants “XBB” ir lipīgāks, nekā jebkurš iepriekš zināmais Covid-19 apakšvariants vēsta “The Independent”. 

“XBB” sācis strauji izplatīties Singapūrā un, iespējams, spēj visefektīvāk apiet cilvēka imūnsistēmu. Izpētīts, ka šo Covid paveidu nespēj ietekmēt ne vakcīnas, ne esošie medikamenti. “XBB” gadījumi fiksēti arī Dānijā, Austrālijā, Japānā un vēl 14 valstīs. 

Singapūras Veselības ministrija apstiprina, ka apakšvariants pirmo reizi tika identificēts Indijā, vasaras beigās. 
Tikmēr Džona Hopkinsa Veselības drošības centra sabiedrības veselības eksperts Amesa Adalja uzsver, ka vakcīnas joprojām spēj aizsargāt no smagas slimības gaitas, arī šī jaunā apakšvarianta gadījumā. 

Saskaņā ar Džona Hopkinsa Koronavīrusa resursu centra datiem Singapūrā “XBB” apakšvarianta dēļ Covid saslimšanas gadījumu skaits ievērojami palielinājās no 4719 gadījumiem 10. oktobrī līdz 11 732 gadījumiem jeb vairāk nekā divas reizes nākamajā dienā.

Eksperti ir arī brīdinājuši, ka līdz novembra beigām Eiropā un Ziemeļamerikā varētu sākties jauns inficēšanās vilnis, ko izraisīs jauni Covid apakšvarianti.