foto: Shutterstock
Atklāts, kuri cilvēki pēc Covid-19 vakcīnas iegūst īpaši spēcīgu aizsardzību pret vīrusu
Esi vesels
2022. gada 17. oktobris, 12:08

Atklāts, kuri cilvēki pēc Covid-19 vakcīnas iegūst īpaši spēcīgu aizsardzību pret vīrusu

Jauns.lv

Oksfordas Universitātes zinātnieki apgalvo, ka cilvēki ar “laimīgiem gēniem” jeb noteiktu DNS var iegūt īpaši spēcīgu aizsardzību pret vīrusu pēc Covid-19 vakcīnas saņemšanas, vēsta BBC. 

Pētnieki atklāja, ka cilvēkiem ar gēna versiju HLA-DQB1*06, pēc vakcinācijas bija novērojama lielāka antivielu klātbūtne organismā, nekā citiem. 

Salīdzinājumam - šis gēna tips ir aptuveni 30-40 % Apvienotās Karalistes iedzīvotāju.

Sākotnējais pētījums publicēts žurnālā “Nature Medicine”. Lai to apstiprinātu, ir vajadzīgi papildu pētījumi.

Pētnieki analizēja asins paraugus no cilvēkiem, kuri piedalījās piecos dažādos pētījumos, tostarp 1600 pieaugušajiem, kuriem pirmo reizi tika ievadīta AstraZeneca vai Pfizer-BioNTech vakcīna.

Viņi atklāja, ka cilvēkiem ar šo gēna variantu mēnesi pēc pirmās vakcīnas bija augstāks antivielu līmenis nekā cilvēkiem, kuriem bija citas gēna versijas.

Zinātnieki atzīst, ka Covid-19 saslimšanas risku ietekmē arī daudzi citi faktori, tostarp vecums un blakus slimības. Tomēr milzīga loma ir arī ģenētikai. 

Vadošais pētnieks profesors Džulians Knaits piebilda: "Šis pētījums pierāda, ka mūsu ģenētiskā uzbūve ir viens no iemesliem, kāpēc imūnsistēmas reakcija pēc Covid-19 vakcinācijas var atšķirties.”