foto: LETA
Infektoloģe: “Ar ko slimoja bērni, tagad ir pieaugušajiem, kas bija vasarā, tagad ir ziemā”
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Infektoloģijas galvenā speciāliste Ludmila Vīksna.
Runā speciālists
2022. gada 17. oktobris, 10:55

Infektoloģe: “Ar ko slimoja bērni, tagad ir pieaugušajiem, kas bija vasarā, tagad ir ziemā”

Jauns.lv

Covid-19 vīruss ir bijis ne vien ļoti liels izaicinājums visai pasaulei, bet arī pilnībā mainījis infektologu priekšstatus par vīrusiem un to dabu. Tāda atziņa izskanēja Rīgas Stradiņa universitātē (RSU), kur konferencē pulcējās ārsti un medicīnas studenti. Mediķi dalījās pieredzē, kā atpazīt pacientus, kurus Covid sekas vajā vēl ilgi un kā viņiem palīdzēt, vēsta LTV “Dienas ziņas”. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Izmainās infekcijas slimībām raksturīgās paradigmas. Tas, pie kā esam pieraduši, uz ko orientējamies, piemēram, ja simptoms tāds, kontakts tāds un epidēmija tāda, tad ir slimība "x", bet izrādījās, ka viss mainās. Piemēram, tas, ar ko slimoja bērni, tagad ir pieaugušajiem, kas bija vasarā, tagad ir ziemā. Tāpēc mēs nolēmām šīs dienas konferenci izmantot tam, lai parunātu par citām infekcijām un saprastu, kurā virzienā iet šīs izmaiņas," skaidro RSU Infektoloģijas katedras vadītāja Ludmila Vīksna.

Viens no galvenajiem secinājumiem – jāpaplašina izmeklējumi laboratorijās.

"Uzreiz var noteikt nevis vienu ierosinātāju, bet, piemēram, 20 ierosinātājus, kas varētu būtiski paātrināt diagnostiku tajā laikā, kamēr izveidosies citi priekšstati, pareizi priekšstati par tagadējām slimībām," norāda infektoloģe.

Atsevišķa uzmanība tika veltīta ieilgušam kovidam, kā to atpazīt un ko darīt, jo aizvien biežāk ārsti satiek pacientus, kuri kovida sekas izjūt vēl ilgi pēc tā pārslimošanas un dažkārt pat nesaista esošo veselības stāvokli ar pārslimoto infekciju. 

“Praktiskā infektoloģija šeit un šodien” bija ārstiem un jomas speciālistiem domāta konference, kurā īpašu uzmanību veltīja tieši praktisku gadījumu analīzei.