foto: Shutterstock
Tablete, kas varētu atrisināt pasaules sirds problēmas. Kas tā ir?
Esi vesels
2022. gada 17. oktobris, 06:36

Tablete, kas varētu atrisināt pasaules sirds problēmas. Kas tā ir?

Jauns.lv

Eksperti lēš, ka viena kombinēta tablete jeb politablete varētu atrisināt pasaules sirds problēmas, jo īpaši, ja tā būtu pieejama pēc iespējas vairāk cilvēkiem, vēsta CNN. 

Šī sirds slimību ārstēšanas metode, kas, pēc ekspertu domām, varētu glābt miljoniem dzīvību un vēl miljoniem cilvēku pasargāt no sirds problēmām, ASV nav pieejama. Un vietās, kur tā ir pieejama, tā netiek pietiekami izmantota, saka eksperti.

Politablete jeb kombinētie medikamenti ir mūsdienu medikamentu ražošanas tendence, lai veicinātu pacientu līdzestību un padarītu ārstēšanos ērtāku. Atšķirībā no parastajām tabletēm politableti nav nepieciešams lietot vairākas reizes dienā – pietiek ar vienu vienīgu tableti.

Termins “politablete” parasti attiecas uz zāļu kombināciju, kas var pazemināt asinsspiedienu, pazemināt holesterīna līmeni un medikamentu, kas var likt sirdij pukstēt ar mazāku spēku, un dažkārt arī aspirīnu. Tas ir kā multivitamīns jūsu sirdij. Līdzīga veida tabletes tiek izgatavotas HIV, glaukomas un citu slimību ārstēšanai.

Otrdien medicīnas žurnālā “Lancet” publicētajā komentārā kardioloģijas profesors, Lisabonas Universitātes Medicīnas fakultātes dekāns Fausto Pinto un Iedzīvotāju veselības pētniecības institūta izpilddirektors Salims Jusefs rakstīja, ka ir pienācis laiks uzņēmumiem ražot vairāk šādu tablešu, un vairāk ārstiem tās izrakstīt.

Šobrīd kardioloģijā ir pieejamas double jeb divkāršas un triple jeb trīskāršas kombinācijas medikamenti, kas pieejami, piemēram, hipertensijas ārstēšanā.

Kā zināms, hipertensija mūsu valstī ir plaši izplatīta saslimšana, kuras ārstēšanā tradicionāli izmanto 2 un vairākus medikamentus. Tāpat zinātnieki joprojām strādā pie cerību pilnās politabletes primārai profilaksei, meklējot ideālo sastāvu, ko apvienot, lai tā varētu palīdzēt, piemēram, tieši vīriešiem virs 50 gadiem, vēsta “Parsirdi” pieejamā informācija. 

Sirds slimības ir pasaulē visbiežāk sastopamais nāves cēlonis. Katru gadu no sirds slimībām mirst aptuveni 18 miljoni cilvēku. Aptuveni 54 miljoni cilvēku dzīvo ar sirds slimībām.

Saskaņā ar ASV Slimību kontroles un profilakses centra datiem tikai ASV gandrīz pusei pieaugušo ir kāda no sirds un asinsvadu slimībām, un ik pēc 34 sekundēm no tām mirst viens cilvēks.
Tā kā pieaug tādi riska faktori kā aptaukošanās un diabēts, sirds problēmas turpinās pieaugt, jo īpaši kopienās, kuras jau tagad nesamērīgi skar veselības problēmas.