Nogurums. Cīnies pakāpeniski, bet efektīvi!
2022. gada 17. oktobris, 06:00

Nogurums. Cīnies pakāpeniski, bet efektīvi!

Reklāmas projekts

Vai izjūti nogurumu un enerģijas trūkumu pat tad, ja esi veltījis pietiekami daudz laika atpūtai? Nogurums var ieteikmēt gan mūsu fiziskās, gan mentālās spējas veikt svarīgus ikdienas pienākumus, tāpēc ir svarīgi izsvērt tā iemeslus. Vai nogurums ir tikai normāla reakcija uz fizisku piepūli? Varbūt tas ir blakusprodukts sliktiem ēšanas un dzīvesstila paradumiem?

Izveidot veselīgus ieradumus, kas palīdz vairot enerģiju un vitalitāti nav vienkārši, tāpēc apkopojam dažus vienkāršus padomus, kā dabiski papildināt savas enerģijas rezerves.

Vienmēr sāc ar uzturu!

Pirms ķeries pie lielām dzīvesveida pārmaiņām, cīnoties ar nogurumu, rūpīgi izvērtē savas ēdienreizes. Palielini augļu, dārzeņu un pilngraudu pārtikas daudzumu! Iegādājies piena un gaļas produktus ar zemu tauku saturu! Ja zini, ka ikdienas steigā būs grūti rūpēties par regulārām, pilnvērtīgām un veselīgām maltītēm, izvēlies kvalitatīvus uztura bagātinātājus, piemēram, bioķīmiski pamatotās uzturvielu kombinācijas Orthomol.

Izveido labo uztura paradumu sarakstu un pārliecinies, ka:

  • Dzer pietiekami daudz ūdens. Dažkārt jūtamies noguruši tāpēc, ka organisms ir dehidrēts. Glāze ūdens var darīt īstus brīnumus, it īpaši pēc fiziskas slodzes vai sportiskām aktivitātēm.

  • Ledusskapī vienmēr ir izejvielas veselīgām brokastīm. Veselīgai smadzeņu darbībai mums ir nepieciešama glikoze, tāpēc brokastīs svarīgi izvēlēties ogļhidrātiem bagātus ēdienus, piemēram, putru vai pilngraudu maizi.

  • Esi piesardzīgs ar kofeīnu. Kafija mums palīdz aizņemties enerģiju no nākotnes. Samazini kofeīna patēriņu uz 1-2 krūzēm dienā vai mēģini atteikties no kofeīna pavisam, lai lieki netērētu savas enerģijas rezerves.

  • Neizlaid ēdienreizes. Lai saglabātu noturīgu enerģijas līmeni visas dienas garumā, nepieciešams ēst regulāri. Gan izsalkums, gan pārēšanās tērē mūsu enerģijas rezerves. Tā vietā, lai ēstu trīs lielas maltītes, mēģini ieplānot sešas mazas! Tas radīs vienmērīgāku cukura un insulīna līmeni asinīs tātad - sabalansēt enerģiju.

  • Izvēlies kvalitatīvus uztura bagātinātājus, kas satur iespējami daudz nervu sistēmai un enerģijas ražošanai nepieciešamo uzturvielu pietiekamās iedarbīgajās devās.

Uzlabo miega kvalitāti!

Lai arī cik ērts nebūtu mūsu matracis un cik liela apņemšanās pilnvērtīgi izgulēties, mūsu veselībai nepieciešamas 8 stundas miega un ne mazāk. Nav maģiskās formulas, kas mistiskā vai mērķtiecīgā kārtā palīdzētu mums izgulēties divās stundās.

Ejot gulēt un ceļoties vienā un tajā pašā laikā, mēs ātri un efektīvi varam normalizēt miega ritmu. Izplatīts bezmiega cēlonis ir arī prātošana par ikdienas problēmām, tāpēc iemigšanai var palīdzēt arī dažādi pirmsmiega ieradumi: silta duša un vanna, lasīšana vai meditācija. Atceries, ka ekrānu vai kofeīna lietošana pirms miega nav ieteicama, lai arī dažkārt šķiet, ka tas nāk par labu mūsu sirdsmieram.

Nākamais solis - dzīvesveids!

Kad veiksmīgi esam tikuši galā ar nogurumu, kuru izraisa neveselīga pārtika un bezmiegs, ir daudz vieglāk veidot arī veselīgākus ieradumus. Ar veselīgu dzīvesveidu mēs bieži vien saprotam ne vien tādu dzīves ritmu, kas palīdz mums saglabāt veselību, bet arī īstenot izvirzītos mērķus un sapņus.

Ja dzīvojam konstantā apburtajā lokā, kuru izraisa nogurums, negatīvās sajūtas ļoti bieži automātiski gribas kompensēt ar ieradumiem, kuri visbiežāk ir neveselīgi, bet sniedz tūlītēju laimes sajūtu. Piemēram, smēķēšanu, alkohola lietošanu, seriālu skatīšanos vai arī pārslodzi, nododoties sportiskām aktivitātēm.

Ne velti speciālisti lieto terminu “veselīga fiziskā slodze”, jo mūsu organismam kaitīga ir kā mazkustība, tā neapdomīga pārslodze. Svarīgi atcerēties, ka nogurumu izjūtam gan tad, kad neesam pietiekami fiziski aktīvi, gan arī tad, kad ķermenis “restartējas” pēc treniņa.

Pētījumi liecina, ka 50-80% gadījumu nogurums saistītas arī ar dažādiem psiholoģiskiem faktoriem, piemēram, kāda ir mūsu stresa noturība un kāds stresa līmenis ir vidē, kurā atrodamies. Kā atrast laiku izklaidei un atpūtai? Kā nepakļaut sevi nevajadzīgam stresam? Kā atbrīvoties no pastāvīgām problēmām, kas vairo trauksmi un depresiju? Ja uz šiem jautājumiem nepalīdz atbildēt uzturs, miegs un dzīvesveida maiņa, palīdzību var sniegt terapeits, koučs vai ģimenes, karjeras konsultants. Nekad par zemu nedrīkst novērtēt arī vienkāršu sarunu ar draugiem!

Atceries, ka dažos gadījumos nogurums var signalizēt arī nopietnām veselības problēmām. Tāpēc, ja atbrīvoties no noguruma nepalīdz miegs, pilnvērtīgs uzturs un atpūta - ir laiks doties pie ārsta!

Raksts tapis sadarbībā ar ORTHOMOL.