Runā speciālists
2022. gada 14. oktobris, 10:14

Video: Aina Poiša: “Man ir prieks, ka beidzot psihiskā veselība tiek pielīdzināta fiziskajai”

Jauns.lv

Pavisam nesen, 19. septembrī, Kopenhāgenā notika Pasaules Veselības organizācijas rīkota ziemeļvalstu un Baltijas reģiona garīgās veselības ekspertu sanāksme. Sarunās izskanēja, ka trīs pandēmijas gadi palielinājuši ne tikai garīgo diskomfortu un narkotiku lietošanu, bet arī izraisījuši 53 miljonus jaunu smagas depresijas gadījumu visā pasaulē un vairāk nekā 70 miljoni cilvēku pasaulē saskārušies ar trauksmi.

Psihoterapeite Aina Poiša sabiedrības un mediķu aprindās vēro pozitīvu tendenci, proti, cilvēka psihisko veselību beidzot sāk uzskatīt par tikpat nozīmīgu kā fizisko, turklāt sūdzības par fizisko veselību bieži izskaidrojamas ar cilvēka psiholoģiskajiem procesiem. 

Poiša piekrīt, ka līdz ar rudens sākšanos, kam sekos tumšā un aukstā ziema, Latvijas iedzīvotāju prāti nereti kļūst drūmāki, taču ir pārliecināta, ka tam var arī veiksmīgi pretoties. Kādam var līdzēt kopā būšana ar tuviem, atbalstošiem cilvēkiem, citam fiziskas aktivitātes, vēl kādam garīgās prakses, piemēram, meditācija. 

Zinātnieks un fiziķis Mārcis Auziņš: “Meditācija nav pašapmāns, tās iedarbību var redzēt objektīvos smadzeņu darbības mērījumos” 

Fiziķis, zinātnieks un Latvijas Universitātes profesors Mārcis Auziņš jau vairāk nekā desmit gadu meditē ikdienā un māca darīt citiem. Meditācija palīdzot lietas saskatīt emocionāli nesakāpināti un mazināt ikdienas spriedzi. Auziņš ir eksakti domājošs cilvēks, tāpēc meditācija viņu pārliecina ne tikai ar efektu, ko pats izbauda, bet arī ar tehniskiem cilvēka smadzeņu mērījumiem meditāciju laikā. Viņš stāsta: “Ir tāds amerikāņu psihologs un fiziologs Ričards Deividsons, līderis pasaulē šajos jautājumos, kuram bija iespēja tehniski analizēt ļoti advancētus budistu mūkus. Un tur ļoti perfekti var redzēt, ka patiešām šie mūki spēj savu smadzeņu darbību, savu apziņu konrolēt, pārslēgt dažādos režīmos, ka tas nav tikai pašapmāns. Tas nozīmē, ka šīs meditācijas prakses ir kaut kas, kas tiešām mūsu prātu izmaina.”