foto: Shutterstock
Ko ārstē vilkābele? Slimību saraksts ir garš
Dabasspēks
2022. gada 27. septembris, 06:01

Ko ārstē vilkābele? Slimību saraksts ir garš

"Tautas Veselības Avīze"

Vilkābele skaisto ziedu un dekoratīvo augļu dēļ nereti audzēta dzīvžogos, tomēr tā pieder ārstniecības augiem.

Vilkābele uzlabo sirdsdarbību, sekmē asinsvadu paplašināšanos, mazina infarkta risku, izceļas ar spēcīgu antioksidatīvu iedarbību, veicina miega kvalitāti, kliedē nervozumu. Kopā ar ginka preparātiem der atmiņas uzlabošanai.

Vilkābeli medicīnā izmanto kopš 16. gadsimta – kā līdzekli pie zarnu trakta problēmām. 19. gadsimtā atklāja auga ziedu un lapu tējas labvēlīgo iespaidu asins tīrīšanā, bet kopš 20. gadsimta sākuma vilkābeles augļus un ziedus iesaka sirds un asinsvadu saslimšanu gadījumā.

Ievākšana un sagatavošana

No vilkābelēm vāc vairāku veidu drogas – ziedus, lapas, augļus.

Ziedus un ziedu-lapu drogu vāc augu ziedēšanas sākumfāzē maijā, jūnija sākumā, kamēr daļa ziedu vēl ir pumpuros. Ievākto materiālu žāvē parastos apstākļos ēnā, caurvējā vai kaltē, nepārsniedzot 40 °C temperatūru.

Vilkābeļu ziedus ievāc augu ziedēšanas sākumā. Tie jāpārstrādā svaigi vai jāžāvē parastos apstākļos vai kaltē ar labu ventilāciju līdz 40°C temperatūrā. Droga derīga divus gadus. Vāc arī augļus, kad tie ir pilnīgi nogatavojušies (septembrī, oktobrī), noplūcot vai nogriežot visu augļkopu. Roku aizsardzībai no ērkšķiem var izmantot cimdus. Augļus žāvē līdz 70°C temperatūrā. Droga ir derīga divus gadus.

Droga gan žāvēšanas, gan uzglabāšanas laikā jāsargā no mitruma – tā ir higroskopiska, viegli uzsūc mitrumu no apkārtējās vides un var sākt pelēt.

Augļus vāc arī ziemai glabājamo pārtikas krājumu papildināšanai. Gatavojot džemu, biezeni vai ievārījumu, vilkābeļu augļi jāatbrīvo no kauliņiem. To var darīt, gan katru atsevišķi pārgriežot un iztīrot, gan savārītu vai krāsnī izsautētu masu izberžot caur sietu. Tējai, kompotam vai veselības maisījumiem paredzētos augļus var žāvēt ar visiem kauliņiem.

Saturs un iedarbība

Vilkābeles augļu un uzlējumu lietošana labvēlīgi ietekmē sirdsdarbību, turklāt preparātiem nav blakusefektu. Vecāka gadagājuma cilvēkiem tā ir ieteicama kā profilaktisks līdzeklis, jo stiprina sirds muskuli, paātrina asins plūsmu, normalizē un stabilizē arteriālo spiedienu, noņem nogurumu un trauksmi.

Vilkābeļu ziedi un augļi satur bioflavonoīdus, triterpenoīdus, glikozīdus, amīnus (ziedos ir tikai trimetilamīns), polifenolus, kumarīnus, miecvielas, nedaudz ēteriskās eļļas, fitosterolus.
Vilkābeļu sastāvā esošās vielas stimulē sirdsdarbību, ir antioksidanti, atslābina un paplašina asinsvadus, īpaši – vainagartērijas, uzlabo asins plūsmu uz sirds muskuli, novērš stenokardijas simptomus.

Vilkābeles ziedus izmanto tinktūrās, bet augļus – ekstraktu pagatavošanai. Var gatavot arī uzlējumu un novārījumu. No vilkābelēm ražo arī dažādus kompleksos preparātus, ziedu pulvera tabletes, kas paredzētas ilgstošai lietošanai. Vilkābeles izmanto kardiosklerozes un aritmijas ārstēšanai. Tās pazemina asinsspiedienu un uzlabo asins cirkulāciju, tam ir arī nomierinoša, spazmolītiska, antioksidatīva, organisma aizsargspējas veicinoša darbība.

Salīdzinoši nesen veiktajos pētījumos ir konstatēts, ka flavonoīdi, galvenokārt kvercetīns un tā glikozīdi, kā arī hlorogēnskābe pazemina holesterīna līmeni asinīs, tādējādi vilkābeļu drogas ir labs un cilvēkam noderīgs ārstniecības līdzeklis, lai novērstu sirdsdarbības traucējumus, spriedzi, nervu darbības un miega traucējumus.

Vilkābeļu ziedi, ziedu-lapu droga, arī augļi ir bagāti ar flavonoīdiem (kvercetīnu, kvercitrīnu, rutīnu, hiperozīdu), proantocianidīniem, katehīniem, karotinoīdiem, satur arī miecvielas, triterpēnskābes, fenolkarbonskābes, no kurām nozīmīgākā ir hlorogēnskābe, nedaudz ēteriskās eļļas, augļos ir arī cukuri, pektīnvielas, vitamīni. Abu drogu ķīmiskais sastāvs ir līdzīgs, tāpēc lietošanas veidi un indikācijas ir līdzīgi, bet ziedu un ziedu-lapu drogas tiek uzskatītas par efektīvākām.

No vilkābeļu drogām rūpnieciski ražo dažādus līdzekļus – ekstraktus, tinktūras, kompleksos preparātus, bet drogas ir izmantojamas arī mājas apstākļos.

Tā kā vilkābeļu preparāti nav indīgi, tos plaši lieto gados vecāki cilvēki.

Materiāls tapis sadarbībā ar "Tautas Veselības Avīzi".

Izdevumu iespējams iegādāties visās lielākājas Latvijas preses tirdzniecības vietās.

 

Tēmas