foto: Shutterstock
Par burvju augu dēvētā rūta. Kā palīdz veselībai?
Dabasspēks
2022. gada 19. septembris, 06:21

Par burvju augu dēvētā rūta. Kā palīdz veselībai?

"100 Labi Padomi"

Smaržīgo rūtu (Ruta graveolens) gadu simtiem ilgi ir apvijis tāds kā mistikas un burvestības oreols, tāpēc to vietām joprojām uzskata par burvju augu, ar kura palīdzību zinātāji protot pat pārcelties citā realitātē. Visticamāk, šādas spējas augam tiek piedēvētas spēcīgās, īpatnējās smaržas dēļ.  

Daudziem tā nepatīk, un, ja to elpo ilgāku laiku, tā patiešām var apreibināt tā, ka sametas šķērma dūša. Iespējams, tāpēc agrākos laikos rūtu stādīja visur, kur gribēja atbaidīt čūskas.

Par iedarbīgu ārstniecības augu smaržīgo rūtu sāka uzskatīt 17. gadsimtā, kad Eiropā plosījās mēris un citas sērgas. Mūsdienās uz rūtu raugās arī kā uz garšaugu ar mazliet īpatnēju garšu un spēcīgu aromātu – sasmalcinātas lapiņas nelielās devās pārkaisa salātiem, pievieno vasaras dzērieniem un aukstajām zupām. Ar rūtas audzēšanu sevišķi aizraujas seno augu audzētāji un klosteru dārzu tradīciju cienītāji.

Savvaļā smaržīgā rūta aug zemēs ap Vidusjūru, tur, kur daudz saules, siltuma, pārsvarā kaļķaina un smilšaina augsne. Taču arī pie mums rūtu var audzēt bez problēmām, tā labi sakuplo un pārdzīvo ziemas. Galvenais, neaizrauties ar mēslošanu un laistīšanu, bet pavasaros kārtīgi apgriezt, tad veidosies glīts krūms, kas dažkārt mēdz izaugt vairāk nekā metru augsts.

Kāds labums veselībai?

  • Rūtas lapiņu tēja stiprina imunitāti, labi palīdz pret nepatīkamām sajūtām klimaksa laikā un pret gremošanas traucējumiem, tā līdzsvaro svārstīgu garastāvokli.
  • Atdzesēta tēja lieliski noder acu kompresēm, it sevišķi, ja no pārpūles pasliktinās redze un acīs ir kairinoša, dedzinoša sajūta.

Svarīgi!

Grūtniecības laikā rūtu nedrīkst nedz ēst, nedz lietot tējā vai tinktūrā.