foto: Shutterstock
Ēšanas paradums, kas var krasi samazināt risku nomirt no Parkinsona slimības
Esi vesels
2022. gada 10. septembris, 05:35

Ēšanas paradums, kas var krasi samazināt risku nomirt no Parkinsona slimības

Jauns.lv

Jauns pētījums atklāj saistību starp ēšanas paradumiem un mirstības rādītājiem Parkinsona slimības gadījumā. 

Parkinsona slimība ir hroniska progresējoša centrālās nervu sistēmas slimība. Parkinsona slimībai ir progresējošs raksturs, ar laiku parādās jauni simptomi, un esošie kļūst izteiktāki. 
Jauns pētījums, kas nesen publicēts žurnālā “JAMA Network Open”, atklāj saistību starp ēšanas paradumiem un mirstības rādītājiem cilvēkiem, kas sirgst ar Parkinsonu. 

Pētījumā "Uztura un fiziskās aktivitātes saistība ar pieaugušo mirstību no Parkinsona slimības" pētnieki aplūkoja 1251 dalībnieku, kuriem iepriekš diagnosticēta šī slimība. No minētajiem dalībniekiem 52,1 % bija vīrieši, kuriem Parkinsona slimība tika diagnosticēta vidēji 73,4 gadu vecumā.

Pētnieki, aplūkojot Nacionālo mirstības indeksu, atklāja, ka 32-34 gadu laikā pēc sākotnējā pētījuma kopumā miruši 942 dalībnieki. Visu dalībnieku fiziskās aktivitātes un uzturs tika analizēts arī attiecībā pret alternatīvo veselīga uztura indeksu (AVUI).

"AVUI aplūko, kā noteiktas pārtikas izvēles kombinācijas var potenciāli veicināt tādu slimību attīstību kā vēzis, hroniskas nieru slimības, sirds un asinsvadu slimības vai diabēts," skaidro Dr. Laura Purdija. 

"Ir izveidota vērtēšanas sistēma, kuras pamatā ir noteiktu pārtikas produktu veidi un daudzumi, un pēc tam šis vērtējums tiek saistīts ar hronisku slimību attīstības iespējamību vai maz ticamu iespējamību,” viņa piebilda. 

Pētījumā tika konstatēts, ka tiem, kuri bija ieguvuši visaugstākos rezultātus un lietoja veselīgāku uzturu, pirms viņiem tika diagnosticēta Parkinsona slimība, mirstības risks bija par 31% mazāks. Tiem, kuri sāka ēst veselīgāku uzturu pēc tam, kad viņiem tika diagnosticēta Parkinsona slimība, mirstības risks bija par 43% mazāks. Šie procentuālie rādītāji bija vēl augstāki tiem dalībniekiem, kuri savā regulārajā ikdienā bija iekļāvuši fiziskās aktivitātes.

"Alternatīvā veselīga uztura indeksa pamatprincips ir daudzveidība. Svarīgi ir mērenā daudzumā iekļaut pārtikas produktus no dažādiem avotiem, piemēram, dārzeņus, augļus, pilngraudu produktus, riekstus, pākšaugus, zivis un taukus,” teic ārste.