foto: Shutterstock
Elektroniskās smēķēšanas ierīces – labs veids, kā sabojāt sev dzīvi! Lietas, kas tev par tām jāzina
Esi vesels
2022. gada 6. septembris, 18:46

Elektroniskās smēķēšanas ierīces – labs veids, kā sabojāt sev dzīvi! Lietas, kas tev par tām jāzina

Jauns.lv

Pēdējo gadu laikā strauji aug pieprasījums pēc jauniem nikotīnu un tabaku saturošiem izstrādājumiem, kas spētu apmierināt nikotīna radīto tieksmi, nemazinot tabakas smēķēšanas rezultātā izjusto baudas sajūtu, īpaši pusaudžu vidū. Tā rezultātā ir pieejami jauni izstrādājumi, kas izmanto dažādas tehnoloģijas (karsēšana, pulverizācija), lai patērētājs varētu uzņemt nikotīnu bez tabakas klātbūtnes vai turpināt tabakas lietošanu, taču bez tabakas degšanas rezultātā radīto kancerogēno vielu ieelpošanas. 

Pie jauniem nikotīnu un tabaku saturošiem izstrādājumiem pieder elektroniskās cigaretes, tabakas karsēšanas ierīces, nikotīna spilventiņi u.c. 

Nereti pastāv maldīgs uzskats, ka elektroniskās smēķēšanas ierīces ir mazāk kaitīgas par tradicionālajām cigaretēm un šo produktu lietošana palīdz atmest cigarešu smēķēšanu. Patiesībā tās nav mazāk kaitīgas un pāriešana no viena smēķēšanas produkta uz citu pavisam noteikti nav smēķēšanas atmešana.

Ietekme uz veselību

2019. gada oktobrī pirmoreiz publicēti pētījuma rezultāti, kurā konstatēts, ka e-cigarešu smēķēšana izraisījusi plaušu vēzi pelēm. Šis ir pirmais pētījums, kurā konstatēta uzskatāma saikne starp e-cigarešu smēķēšanu un vēzi.

Pēdējā laikā pastiprināta pētnieku uzmanība tiek pievērsta e-cigarešu šķidrumam pievienoto aromatizējošo vielu toksicitātei. Līdz šim pētījumi par e-cigarešu radīto toksicitāti galvenokārt tika balstīti uz to radītā tvaika ietekmes izvērtēšanu, kas primāri satur propilēnglikola, augu glicerīna, nikotīna un aromatizējošu vielu kombināciju. 

Jaunākajos pētījumos gan ir konstatēts, ka e-cigarešu šķidrumu citotoksiskā iedarbība lielākoties ir saistīta tieši ar šķidrumiem pievienoto aromatizējošo vielu inhalāciju. Tās ir vielas, kas plaši tiek izmantotas pārtikas ražošanā un tiek uzskatītas par drošām pārtikas piedevām. Tā kā pierādījumi par pārtikas ražošanā izmantotu ķīmisku vielu ietekmi to inhalācijas rezultātā ir ierobežoti, šo pašu vielu izmantošana e-cigarešu šķidrumu sastāvā nevar tikt uzskatīta par ieelpošanai drošām.

Īstermiņa ietekme:

  • Acu un elpceļu kairinājums
  • Palielināta uzņēmība pret vīrusu infekcijām1

Lai gan šobrīd nav skaidri zināma elektronisko cigarešu smēķēšanas ietekme uz veselību ilgtermiņā, ir būtiski pierādījumi, ka:

  • E-cigarešu lietošana izraisa atkarību
  • E-cigarešu lietošana saistīta ar paaugstinātu elpošanas, sirds un asinsvadu, gremošanas sistēmas slimību attīstības risku
  • E-cigarešu tvaikā esošās ķīmiskās vielas var radīt organisma šūnu bojājumus, kas apliecina pieņēmumu, ka ilgtermiņā e-cigarešu lietošana varētu palielināt ļaundabīgo audzēju attīstības risku
  • Nikotīna lietošana pusaudža gados var kaitēt smadzeņu attīstībai, ietekmējot tās smadzeņu daļas, kas atbildīgas par uzmanību, mācīšanos, garastāvokli, tādējādi bērniem un pusaudžiem e-cigarešu lietošana var izraisīt trauksmi un mācīšanās traucējumus 
! E-cigaretes var eksplodēt, izraisot ādas apdegumus, nopietnas traumas, kā arī var izraisīt ugunsgrēkus.