foto: Shutterstock
Dietoloģe nosauc labākās brokastis sirds veselībai
Diētas
2022. gada 12. augusts, 06:39

Dietoloģe nosauc labākās brokastis sirds veselībai

Jauns.lv

Nav noslēpums, ka tas, ko jūs ēdat, var būtiski ietekmēt jūsu sirds veselību. Daudziem tik ierastā brokastu kombinācija bekons+olas+desiņas, var saturēt daudz nātrija un piesātināto tauku, kas palielina sirds slimību risku. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tā vietā, lai sāktu dienu ar piesātinātajiem taukiem bagātām brokastīm, papildiniet savu uzturu ar sirdij veselīgiem nepiesātinātajiem taukiem un pilngraudu graudiem. Lieliska brokastu izvēle būs arī avokado.

Pilngraudu graudos un avokado esošo uzturvielu, īpaši šķiedrvielu un mononepiesātināto tauku, kombinācija var palīdzēt pazemināt holesterīna līmeni un samazināt insulta un sirds slimību risku.

2022. gada martā veiktā pētījumā atklājās, ka cilvēkiem, kuri nedēļā apēda tikai divas avokado porcijas, sirds slimību risks bija par 16% mazāks nekā tiem, kuri avokado neēda vispār. Vienā avokado porcijā (apmēram trešdaļa vidēja augļa) ir 96 kalorijas, 4 grami šķiedrvielu un 6 grami mononepiesātināto tauku.

Avokado ir lielisks mononepiesātināto tauku un šķiedrvielu avots - abi šie faktori var palīdzēt samazināt holesterīna līmeni. Pārāk augsts holesterīna līmenis var izraisīt plāksnīšu veidošanos asinsvados, palielinot sirdslēkmes vai insulta risku.

Pētījumos ir atklāts, ka avokado iekļaušana uzturā var būt labvēlīgāka sirdij nekā diēta ar zemu tauku un ogļhidrātu saturu. Avokado lietošana uzturā var pazemināt ZBL holesterīna līmeni, kopējo holesterīna līmeni un triglicerīdu līmeni, nesamazinot sirdij veselīgo ABL holesterīna līmeni.