Runā speciālists
2022. gada 9. augusts, 06:40

VIDEO: beigta balle! Rudenī, visticamāk, atgriezīsies Covid-19 ierobežojumi

Jauns.lv

Jaunatklāto Covid-19 gadījumu pieaugums Latvijā novērojams jau no jūnija sākuma. Pašlaik aktīvākie ir omikrona varianta apakšpaveidi BA4 un BA5. Tie ir infekciozāki par pašu omikronu, apiet gan kovidu pārslimojušo, gan vakcinēto aizsardzību, tāpēc Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) jau iesaka pamazām atgriezties pie masku lietošanas. Jo īpaši tas attiecināms uz cilvēkiem ar hroniskām slimībām.

Eiropas lielajās valstīs – Francijā, Itālijā, Vācijā – jaunu Covid-19 saslimšanas gadījumu skaits sāka pieaugt agrāk nekā Latvijā un tagad jau samazinās. Latvijā saslimšanas pieaugums sākās vēlāk, un pagaidām lejupejoša tendence vēl nav novērojama. Jūlija pēdējā nedēļā un augusta pirmajās dienās konstatēja vidēji ap 1500 jaunu Covid-19 saslimšanas gadījumu diennaktī. Pozitīvo gadījumu īpatsvars no testētajiem – aptuveni 30 procentu.

Slimības gaita, inficējoties ar BA4 un BA5, ir salīdzinoša viegla, un vairums sasirgušo izārstējas mājās ģimenes ārsta uzraudzībā. Tomēr cerēt, ka rudeni pavadīsim tikpat brīvā režīmā kā patlaban, esot pāragri. SPKC komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Arāja skaidro: “Ja Latvijā ienāks arī kāds jaunāks paveids, tad būs jāskatās, kāda būs tā klīniskā gaita. Ir izstrādāti vairāki rīcības scenāriji, bet reālo situāciju redzēsim tikai rudenī.”

Skaties pievienoto video un uzzini, pie kādiem epidemioloģiskās drošības pasākumiem būtu pamazām jāatgriežas, lai izvairītos no saslimšanas ar tik lipīgo vīrusa paveidu.