Dzīvības loterija
2022. gada 4. augusts, 11:07

"TikTok" video, kas apdraud bērnu dzīvības: Ārčija šausminošais stāsts “atver acis” tūkstošiem vecāku visā pasaulē

Jauns.lv

Vietne “TikTok” ir pārņēmusi sociālo mediju pasauli kopš tās globālās darbības uzsākšanas 2017. gadā, ļaujot lietotājiem dalīties ar īsiem “satura sprādzieniem”, kas variē no nevainīgām deju rotaļām līdz bīstamiem izaicinājumiem. 12 gadus veca britu puisēna Ārčija Battersbija gadījums ir šausminošs piemērs tam, cik patiesībā bīstami spēj izrādīties šie it kā nevainīgie izaicinājumu video. Pēc puiša mātes domām – viens no tādiem izaicinājumiem novedis bērnu līdz nāvei. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

12 gadus veco Ārčiju lemj atslēgt no dzīvību uzturošajām iekārtām

Vietne “TikTok” ir pārņēmusi sociālo mediju pasauli kopš tās globālās darbības uzsākšanas 2017. gadā, ļaujot lietotājiem dalīties ar īsiem “satura ...

gallery icon
12

Zēna māte Hollija uzskata, ka Ārčijs, iespējams, izmēģinājis “TikTok” šobrīd tik populāro “izslēgšanās” izaicinājumu. Tā pamatā ir doma sevi smacēt/žņaugt tik ilgi, līdz tiek zaudēta samaņa. Kad Ārčija māte puiku atrada bezsamaņas stāvoklī, viņam ap kaklu bija apvīta aukla. 

Nogādājot Ārčiju slimnīcā, mediķi atzina, ka viņa smadzenes ir mirušas, bet vecāki uzsāka juridisku cīņu par dzīvības uzturēšanas aparātu atslēgšanas apturēšanu. 

Šis ir tas gadījums, kas kalpo par atgādinājumu visiem vecākiem, cik svarīgi ir sekot līdzi tam, ko interneta vidē dara bērni. Tikmēr Ārčija māte ir neizpratnē - kāpēc sociālo mediju gigants nevar bloķēt visus "izaicinājumu" video, kas ir šādu nelaimju pamatā?

“TikTok” apgalvo, ka bīstamu izaicinājumu tendence nekad nav bijusi platformas pamatdoma, un vietne likvidējot jebkādus video, kas veicina bīstamu uzvedību. Šī atruna gan vairs nespēs atgriezt Ārčiju dzīvē. Šonedēļ zēna vecāki zaudēja Augstākās tiesas mēģinājumu apturēt ārstu centienus pārtraukt viņa dzīvības uzturēšanas aparātu atslēgšanu, un vakar Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) noraidīja pieteikumu atlikt viņa ārstēšanas pārtraukšanu.

Ārčija gadījums nav vienīgais

Divi tumši violeti apļi uz katras meitas rokas aizmugurējās daļas sākumā šķita gandrīz nevainīgi. Torija Bārbere domāja, ka viņas spilgtā, sabiedriskā desmitgadniece droši vien zīmē uz rokām ar pildspalvu. Taču patiesībā tumšie pleķi bija apdeguma pēdas, kas radušies, Torijas meitai izsmidzinot aerosola dezodorantu ar sprauslu tieši pret ādu, lai radītu sasalšanas sajūtu. Rezultāts ir līdzīgs apsaldējumiem.

Violetie apļi bija tikai sākums. 24 stundu laikā skolniece tika nogādāta slimnīcā, izjūtot mokošas sāpes, un ārsti brīdināja, ka, iespējams, būs nepieciešams veikt ādas pārstādīšanu.
Kas meiteni bija pamudinājis to darīt? Atbilde: "jautrs" izaicinājums, ko daži viņas klasesbiedri bija redzējuši video koplietošanas platformā “TikTok”. 

Pagājušajā mēnesī prasību pret “TikTok” iesniedza arī kāda divu jaunu meiteņu māte ASV. Abas viņas meitas nomira, pildot tādu pašu “izslēgšanās izaicinājumu”, kādu veica arī Ārčijs. 
Izaicinājums ir saistīts ar vēl vismaz piecu citu bērnu nāvi vecumā no desmit līdz 14 gadiem Itālijā, Austrālijā un ASV.

TikTok bīstamie izaicinājumi ir prātam neaptverami

Viens no tādiem ir “kontaktligzdas izaicinājums”, tā pamatā ir doma no kontaktligzdas daļēji izvilkt telefona lādētāju, un uz atsegtajām “dakšām” uzmest centa monētu, šādas darbības izraisa dzirksteļu “lietu”. 

“Sāls un ledus izaicinājums”, kas paredz dalībnieka ādu apklāt ar sāli, bet pēc tam uzbērt virsū ledu, kas rezultējas ar otrās pakāpes apdegumiem un apsaldējumiem. 

“Muskatrieksta izaicinājums”, kas ietver malta muskatrieksta pastiprinātu lietošanu uzturā, kas rezultējas ar reibumu, paātrinātu sirdsdarbību, apgrūtinātu elpošanu un krampjiem.
Sarakstu varētu turpināt bezgalīgi. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Lai gan paša izaicinājuma ideja radās vēl pirms sociālo mediju parādīšanās, informētību par to veicinājis straujais video koplietošanas platformu uzplaukums. Taisnības labad jāsaka, ka daudzi no šiem "izaicinājumiem" jau gadiem ilgi ir cirkulējuši spēļu laukumos un izplatīti citos sociālajos tīklos.

Šodien ikviens, kas “TikTok” vietnē meklē iepriekš minētos izaicinājumus, tiek novirzīts uz lapu, kurā lietotāji tiek informēti par to, kā izvērtēt izaicinājumu bīstamības pakāpi, izvietoti arī brīdinājumi. Taču, kad džins ir izlaists no pudeles, to nav iespējams atgriezt atpakaļ. Un, kā zina ikviens, kas ir izmantojis sociālos medijus, izaicinājumi pastāvīgi mainās, tāpēc tos ir grūti kontrolēt.

“TikTok” lietotnes ierobežojumi nosaka, ka lietotājiem jābūt vecākiem par 13 gadiem. Taču šogad ziņojumā tika konstatēts, ka trešdaļai bērnu vecumā no pieciem līdz septiņiem gadiem ir izveidots “TikTok” konts. Līdzīgs procentuālais īpatsvars bija astoņus līdz 11 gadus vecu bērnu vidū.