foto: Shutterstock
Pētījumi ar cūkām satracina līdzšinējo izpratni par nāvi
2022. gada 4. augusts, 09:45

Pētījumi ar cūkām satracina līdzšinējo izpratni par nāvi

Jauns.lv

Jeila universitātes pētnieki apgalvo, ka viņiem ir izdevies atjaunot asinsriti un citas šūnu funkcijas cūkām veselu stundu pēc dzīvnieku nāves, kas liecina, ka šūnas nemirst tik ātri, kā zinātnieki bija domājuši, vēsta CNN. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Veicot turpmākus pētījumus, šī progresīvā metode kādu dienu varētu palīdzēt ilgāk saglabāt cilvēku orgānus, kas ļautu vairāk cilvēkiem saņemt transplantātus. Pētnieki izmantoja pašu izstrādātu sistēmu OrganEx, kas ļauj nodrošināt skābekļa recirkulāciju visā mirušas cūkas ķermenī, saglabājot šūnas un dažus orgānus pēc sirdsdarbības apstāšanās.

"Šīs šūnas funkcionē vēl dažas stundas pēc tam, kad tām nevajadzētu funkcionēt. Tas mums parāda, ka šūnu bojāeju var apturēt un atjaunot to funkcionalitāti vairākos dzīvībai svarīgos orgānos. Pat vienu stundu pēc nāves," atzina Jeilas universitātes neirozinātnes profesors Dr. Nenads Sestans.

Pētījums trešdien publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature”.

"Šis ir patiesi ievērojams un neticami nozīmīgs pētījums. Tas pierāda, ka pēc nāves zīdītāju orgānu (arī cilvēka) šūnas mirst tikai pēc daudzām stundām. Tas ir krietni pēcnāves periodā," sacīja Dr. Sems Parnija, Ņujorkas Universitātes Grosmana Medicīnas skolas Medicīnas nodaļas asociētais profesors un kritiskās aprūpes un reanimācijas pētījumu direktors. 

OrganEx sistēma sūknē šķidrumu, ko sauc par perfūzātu, sajaucot ar asinīm, caur beigto cūku asinsvadiem. Perfūzāts satur proteīna hemoglobīna sintētisku formu un vairākus citus savienojumus un molekulas, kas palīdz aizsargāt šūnas un novērst asins recekļu veidošanos. Sešas stundas pēc apstrādes ar OrganEx komanda konstatēja, ka daudzās cūku ķermeņa daļās, tostarp sirdī, aknās un nierēs, ir aktīvas noteiktas galvenās šūnu funkcijas un ka dažu orgānu darbība ir atjaunota.

Šis pētījums balstās uz tās pašas komandas 2019. gadā publicētajiem pētījumiem, kuros tika izmantota līdzīga eksperimentāla sistēma BrainEx, kas piegādāja mākslīgās asinis cūku smadzenēm, novēršot svarīgu nervu funkciju degradāciju.

Tēmas