foto: Shutterstock
Austrālijā diviem bērniem atklāta nopietna slimība, kas šajā reģionā nav novērota jau gadsimtu
2022. gada 5. jūlijs, 11:04

Austrālijā diviem bērniem atklāta nopietna slimība, kas šajā reģionā nav novērota jau gadsimtu

Jauns.lv

Austrālijas visapdzīvotākajā štatā Jaundienvidvelsā diviem bērniem diagnosticēta difterija, kas šajā apgabalā nav bijusi reģistrēta jau veselu gadsimtu, ziņo “News.com”. 

Abi bērni nav bijuši vakcinēti pret šo slimību. Bērnu vecums – divi un seši gadi. Abi šobrīd ārstējas Kvīnslendas slimnīcas intensīvās terapijas nodaļā. 

Difterija ir joprojām sastopama ļoti lipīga un dzīvībai bīstama infekcijas slimība, ko ierosina difterijas baktērija (Corynebacterium diptheriae). Pateicoties ilgstošai bērnu imunizācijas programmai, Austrālijā slimība ir izskausta, taču arvien pieaugušo nevakcinēto bērnu skaits palielina risku, ka difterija atsāks savu izplatību. 

"Ģimenēm jābūt modrām un jāpārbauda savu bērnu imunizācijas statuss Austrālijas Imunizācijas reģistrā vai pie sava ārsta, lai pārliecinātos, ka viņi ir veikuši visas vakcinācijas," sacīja Austrālijas Ziemeļu piekrastes sabiedrības veselības direktors Dr. Pols Duglass. 

Kas ir difterija? 

Difterija ir ļoti lipīga un dzīvībai bīstama infekcijas slimība. 
Difterijai raksturīga plēvju veidošanās uz gļotādām (tā saucamā „kakla aizaugšana”) un ādas, kā arī toksisks sirds muskuļa, nervu sistēmas, nieru un citu orgānu bojājums un organisma smaga vispārēja saindēšanās.

Ja cilvēks savlaicīgi nevēršas pēc medicīniskās palīdzības vai slimības ārstēšana tiek uzsākta pārāk vēlu, difterija rada nopietnas veselības problēmas, invaliditāti, bet smagākos gadījumos var beigties ar nāvi.
No saslimšanas ar šo bīstamo slimību var pasargāt tikai vakcinācija!

Difterijas infekcijas avots var būt gan ar difteriju slims cilvēks, gan arī vesels cilvēks, kurš neslimo ar difteriju, bet ir difterijas baktērijas nēsātājs.

Visbiežāk cilvēka organismā difterijas nūjiņas nokļūst caur mandelēm, rīkles un deguna gļotādu. Ar difteriju var inficēties ieelpojot gaisu, kas satur mikroskopiskus pilienus ar baktērijām, kuras runājot, klepojot vai šķaudot izplata difterijas slimnieks vai baktēriju nēsātājs. 

Difterijas pazīmes

Slimības inkubācijas periods ir no 2 līdz 5 dienām, bet dažos gadījumos tas var būt pat līdz 10 dienām.
Dažkārt slimības sākumā var novērot nedaudz paaugstinātu temperatūru, nespēku, svīšanu. Šie simptomi pakāpeniski progresē, un attīstās difterijai raksturīgās pazīmes:

  • vispārējs savārgums;
  • temperatūras paaugstināšanās;
  • kakla sāpes, apsārtums, tūska, rīšanas grūtības;
  • uz mandelēm parādās netīri pelēks aplikums, kas var izplatīties pa visu rīkli. Aplikums ir biezs, ādai līdzīgs, bāli pelēcīgā krāsā;
  • maziem bērniem aplikums var sākties no balsenes, šādā gadījumā rodas klepus, balss aizsmakums un apgrūtināta elpošana;
  • iespējamas arī galvassāpes un apetītes zudums.