0dienas
6stundas
23minūtes
26sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Progresīva vakcīna varētu palīdzēt izārstēt vienu no nāvējošākajiem vēža veidiem
foto: Shutterstock

Progresīva vakcīna varētu palīdzēt izārstēt vienu no nāvējošākajiem vēža veidiem

Jauns.lv

Pirmie izmēģinājumu rezultāti liecina, ka individualizētas vakcīnas varētu apturēt nāvējošās slimības – aizkuņģa dziedzera vēža atgriešanos. Jauna vakcīna, kas izstrādāta, izmantojot tādu pašu tehnoloģiju kā BioNTech-Pfizer Covid vakcīnas gadījumā, ir radījusi cerības izārstēt aizkuņģa dziedzera vēzi, ziņo “Independent”. 

Sākotnējos izmēģinājumos secināts, ka puse no pacientiem, kuriem izoperēts aizkuņģa dziedzera audzējs un ievadīta jaunā vakcīna, vēzis nav atgriezies. 

Vakcīnu izstrādājis farmācijas uzņēmumu BioNTech sadarbībā ar ASV uzņēmumu Genentech. Tā ir radījusi cerības, ka beidzot izdosies izārstēt vienu no visnāvējošākajiem vēža veidiem – aizkuņģa dziedzera vēzi, kas divu gadu laikā pēc diagnozes uzstādīšanas 90% pacientu atņem dzīvību. 

Pārliecinošā pētījuma rezultāti tika prezentēti Amerikas Klīniskās onkoloģijas biedrības konferencē Čikāgā. Tie parādīja, ka personalizētās vakcīnas var apmācīt imūnsistēmu nogalināt ar aizkuņģa dziedzera vēzi saistītas šūnas.

Pašlaik tiek veikts līdzīgs pētījums arī zarnu vēža gadījumā. Tikmēr kompānija Moderna izstrādā mNRA terapiju vēža un autoimūno slimību ārstēšanai.

Aizkuņģa dziedzera vēža pētījumā piedalījās 16 pacienti, kuriem pēc audzēja izņemšanas operācijas intravenozi ievadīja astoņas vakcīnas devas. Vakcīnas tika izgatavotas katram cilvēkam individuāli, izmantojot audzējā atrasto mRNS ģenētisko kodu, lai iemācītu šūnām ražot olbaltumvielu, kas izraisītu imūnsistēmas reakciju. Tas ļauj organismam atpazīt vēža šūnas, un T šūnas, kas ir balto asinsķermenīšu veids, tās iznīcina.

Biežākais aizkuņģa dziedzera vēža veids, kas sastopams ap 90% gadījumu, ir adenokarcinoma – audzējs, kas radies, ļaundabīgi pārveidojoties aizkuņģa dziedzera ārējās sekrēcijas dziedzeraudiem – audiem, kuri ikdienā nodrošina mūsu organismam tik būtisko gremošanas procesu, sašķeļot taukus, ogļhidrātus un olbaltumvielas.