foto: Shutterstock
“Vēl viena pandēmija šķiet neizbēgama” – lēš infekciju slimību eksperti
2022. gada 2. jūnijs, 12:48

“Vēl viena pandēmija šķiet neizbēgama” – lēš infekciju slimību eksperti

Jauns.lv

Vairāk nekā divus gadus pēc Covid-19 pandēmijas esam nonākuši krustcelēs. “No vienas puses, šis ir brīdis, kad pasaule visvairāk mācījusies par sabiedrības veselības nozīmi pēdējo 100 gadu laikā, no otras – riskējam pilnā sparā virzīties uz “panikas nolaidības” fāzi,” teic ASV Slimību kontroles un profilakses centra direktors Dr. Toms Frīdens.

“Panikas nolaidības” fāze ir ieradums nepietiekami pievērst uzmanību sabiedrības veselībai, tās infrastruktūrai, funkcijām, slimību ierobežošanai un ātrai reaģēšanai. 

“Vēl viena pandēmija šķiet neizbēgama. Mēs dzīvojam pandēmiju laikmetā,” uzsver Dr. Lerijs Briljants, epidemiologs un “Pandefense Advisory”, starpdisciplinārā ekspertu tīkla, kas nodarbojas ar reaģēšanu uz pandēmijām, vadītājs.

Vairāk nekā sešas no katrām desmit infekcijas slimībām ir radušās dzīvnieku vidū un “pārgājušas” uz cilvēkiem. Šis risks ir palielinājies pēdējo 20 gadu laikā, sacīja Briljants. 

“Covid-19 pandēmijas laikā pasaule noteikti ir pieļāvusi daudzas kļūdas, bet šī pieredze ir devusi labu mācību,” uzsver Nacionālā Alerģijas un infekcijas slimību institūta direktors Dr. Entonijs Fauči. "Ieguldījumi fundamentālajos un klīniskajos biomedicīnas pētījumos ļāva mums ar nebijušu ātrumu izstrādāt ļoti efektīvas vakcīnas, ko būtībā (mēs nekad nebūtu) iedomājušies, ka to varētu izdarīt tik ātri," viņš piebilda.

"Mums ir jāturpina veikt šādas investīcijas ne tikai zinātnē... bet arī sabiedrības veselības infrastruktūrā. Mums arī jāatceras, ko nozīmē, ka sabiedrības veselības sistēma nav spējusi reaģēt atbilstoši izaicinājumam, ar ko mēs saskaramies. Mēs nevēlamies, lai mūsu bērni un, iespējams, mazbērni aizmirst to, ko esam piedzīvojuši,” viņš sacīja. 

Frīdens sacīja, ka vēl nav zināms, vai mēs izmantosim pašreizējās pandēmijas pieredzi, taču, lai pārtrauktu šo ciklu, lai slimības uzliesmojumi nekļūtu par pandēmijām ar neskaitāmām sekām, tostarp miljoniem zaudētu dzīvību un drastisku ietekmi uz veselības aprūpi, garīgo veselību, ekonomiku, izglītību, attiecībām un karjeru, ir svarīgi ko darīt.

Liela daļa sagatavotības sloga gulstas uz sabiedrības veselības aprūpes iestādēm, taču arī sabiedrībai var būt būtiska loma.

Lūk, ko, pēc dažu vadošo infekcijas slimību ekspertu domām, var darīt, lai palīdzētu:

1. Palielināt sabiedrības veselības finansējumu
2. Aizsargāt dabu
3. Rīkoties ātri un savlaicīgi
4. Uzlabot komunikāciju sabiedrības veselības jomā
5. Cīnīties ar dezinformāciju
6. Rūpēties pašam par savu veselību