Baltie milti ikdienas uzturā: 6 veselībai bīstamas blakusparādības, kas nāk “bonusā”
foto: Shutterstock
Esi vesels

Baltie milti ikdienas uzturā: 6 veselībai bīstamas blakusparādības, kas nāk “bonusā”

Jauns.lv

Baltie milti, jeb kviešu milti ir galvenā sastāvdaļa daudzos pārtikas produktos, piemēram, maizē, pankūkās, vafelēs, brokastu pārslās, krekeros, makaronos, konditorejas izstrādājumos, kūkās un daudzos citos. Ražojot baltos kviešu miltus, tie tiek slīpēti un šajā procesā tiek noņemtas veselīgās grauda daļas - apvalks (šķiedrvielas un minerālvielas) un dīglis (vitamīnu avots), būtībā atstājot nevērtīgu produktu. 

Viens no būtiskākajiem balto kviešu miltu mīnusiem ir tas, ka tie satur ievērojami mazāk minerālvielu, vitamīnu un vērtīgo taukskābju- šī iemesla dēļ tos bieži ierindo “baltās nāves” sarakstā kopā ar rafinētu cukuru un sāli. Attīrīti kviešu milti, galvenokārt, satur tikai cieti, jeb ogļhidrātus, kas ļoti viegli uzsūcas organismā un veicina aptaukošanos.

Medicīnas eksperti, dietoloģe Mollija Hembrī uzskaita sešas blakusparādības, kas var nākt “bonusā”, ikdienā lietojot balto miltu produktus. 

Nākamā lapa: 2. tipa cukura diabēta risks