foto: Shutterstock
Ogas, kas īpaši labvēlīgi ietekmē smadzeņu darbību
Dabasspēks
2022. gada 31. maijs, 05:52

Ogas, kas īpaši labvēlīgi ietekmē smadzeņu darbību

Jauns.lv

Pārtika, ko lietojam uzturā, laika gaitā var ietekmēt smadzeņu darbību. Patiesībā daži pārtikas produkti var pasliktināt atmiņu un palielināt neirodeģeneratīvo traucējumu risku, bet citi var palīdzēt novērst kognitīvo spēju pasliktināšanos.

Jaunā pētījumā atklāts, ka dzērvenes var palīdzēt saglabāt prāta asumu vecumdienās, vēsta portāls “EatThisNotThat”. 

Pētījumā, kas publicēts žurnālā "Frontiers in Nutrition", pētnieki 12 nedēļas pētīja 60 pieaugušo grupu vecumā no 50 līdz 80 gadiem, kuri daļu uztura papildināja ar liofilizētu dzērveņu pulveri. Pamatojoties uz kognitīvajiem novērtējumiem pirms un pēc šīm 12 nedēļām, tiem, kuri saņēma pulveri, bija labāka epizodiskā atmiņa un nervu darbība.

Pētījuma autors Dr. Deivids Vauzūrs, Austrumanglijas Universitātes Norvičas Medicīnas skolas molekulārā uztura vecākais pētnieks, stāsta, ka, lai gan šī pētījuma rezultāti ir daudzsološi, nav skaidrs, vai šīs ogas var palīdzēt pasargāt no nopietnām neiroloģiskām slimībām.

Turklāt, lai gan dzērvenes var labvēlīgi ietekmēt jūsu prātu, vislabākās pārmaiņas, ko varat veikt, lai saglabātu asu prātu, ir pievērst uzmanību savam uzturam kopumā.