foto: Shutterstock
Pavisam vienkārša lieta, ko darīt, lai pēc insulta nodzīvotu ilgāk
Esi vesels
2022. gada 21. maijs, 07:16

Pavisam vienkārša lieta, ko darīt, lai pēc insulta nodzīvotu ilgāk

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Ja pieredzēts insults, sāciet vairāk staigāt (vai pievērsieties citām fiziskajām aktivitātēm: ziemā – distanču slēpošanai, vasarā – dārzkopībai vai braukšanai ar velosipēdu). Tikai četru stundu ilga aktīva darbošanās nedēļā būtiski samazina risku priekšlaikus nomirt.

Cilvēkiem, kas ir vecāki par 75 gadiem, neliela aktivitāte katru nedēļu samazina risku pāragri nomirt vairāk nekā uz pusi, un šis risks samazinās līdz pat 80 % tiem, kas ir jaunāki par 75 gadiem.Vēl būtiskāk mirstības risks samazinās cilvēkiem, kuri aktīvi darbojas vairāk nekā četras stundas nedēļā.

Pētnieki no Kalgari Universitātes (University of Calgary) uzskata, ka lielākā daļa gados vecāku cilvēku ir spējīgi izturēt šādu vieglu fizisko aktivitāšu līmeni, pat ja viņi ir piedzīvojuši insultu.

Lai izpētītu fizisko aktivitāšu pozitīvo efektu, pētnieki sekoja līdzi 895 cilvēku veselības stāvoklim un aktivitātes līmenim, kuri bija piedzīvojuši insultu. Pētījuma dalībnieku vidējais vecums bija 72 gadi. Šo grupu pētnieki salīdzināja ar 97 000 cilvēku, vidēji ap 63 gadus veciem, kas insultu nebija pieredzējuši.

Četru gadu laikā, kamēr tika veikts pētījums, apmēram 15 % no insulta grupas pārstāvjiem, kas bija pievērsušies aktīvākai staigāšanai 3–4 stundas nedēļā, nomira, bet tiem, kas papildu fiziskās aktivitātes neveica, riska procents pieauga līdz 33 procentiem. Insultu nepiedzīvojušu cilvēku grupā no fiziski aktīvajiem nomira 4 % dalībnieku, bet neaktīvo vidū šis rādītājs divkāršojās.

Trīs līdz četru stundu ilga staigāšana nedēļas laikā vai braukšana ar riteni vismaz divas vai trīs stundas, bija minimums, kas nepieciešams, lai nodzīvotu garāku mūžu.