foto: scanpix
Lielbritānijā fiksē 9 pērtiķu baku gadījumus; eksperti brīdina, ka izplatība var kļūt globāla
Esi vesels
2022. gada 19. maijs, 11:35

Lielbritānijā fiksē 9 pērtiķu baku gadījumus; eksperti brīdina, ka izplatība var kļūt globāla

Jauns.lv

Eiropā pamazām sākušas izplatīties pērtiķu bakas – zoonoze (Infekcijas slimība, kuras ierosinātājs parazitē kādā dzīvnieku sugā vai vairākās sugās). Līdz šim šis ir lielākais vēsturiski dokumentētais uzliesmojums Eiropā. 

Lielbritānijā apstiprināti deviņi saslimšanas gadījumi, Spānijā astoņi, Portugālē pieci, bet vēl 15 aizdomīgi gadījumi tiek izmeklēti. 

Apvienotās Karalistes Veselības drošības aģentūra veic izmeklēšanu, lai noskaidrotu saikni starp jaunākajiem pašreizējā uzliesmojuma gadījumiem, kas pirmo reizi tika konstatēti Anglijas dienvidaustrumos. Iestāde ir paziņojusi, ka cilvēkiem jābūt uzmanīgiem, ja uz jebkuras ķermeņa daļas ir neparasti izsitumi vai bojājumi.

Slimību kontroles un profilakses centra Augstas bīstamības patogēnu un patoloģijas nodaļas direktora vietniece Dženifera Makkvīstone norādīja, ka, ņemot vērā apstiprinātos gadījumus Portugālē un Spānijā, gaidāms gadījumu skaita pieaugums visā pasaulē.

“Ņemot vērā, cik daudz cilvēki ceļo starp Amerikas Savienotajām Valstīm un Eiropu, esmu pārliecināta, ka nav ilgi jāgaida, līdz pirmos inficētos fiksēs arī ASV,” viņa piebilda. 
Lielākā daļa līdz šim apstiprināto saslimšanas gadījumu ir bijuši vīriešiem, kuri ir homoseksuāli vai biseksuāli. Pastāv aizdomas, ka infekcija izplatījusies dzimumceļā. Lai gan oficiālajos avotos minēts, ka pērtiķu bakas var izplatīties arī, saskaroties ar apģērbu, gultas veļu un dvieļiem. 

Tikmēr Spānijas epidemiologs Fernando Simons uzsver: “Ir maz ticams, ka pērtiķu bakas izplatīties globāli, tomēr to pilnīgi droši nevaram izslēgt.”.

foto: AP/Scanpix

Pirmais no deviņiem Lielbritānijā fiksētajiem gadījumiem ir saistīts ar personu, kura nesen atgriezusies no Nigērijas. Tiek pieļauts, ka cilvēks inficējies tur. 

Slimība sākotnēji fiksēta Centrālās un Rietumāfrikas tropiskajos lietus mežos. Tā var tikt pārnesta no dzīvniekiem uz cilvēkiem un izpausmes ziņā ir līdzīga bakām, kuras tika izskaustas 1980. gadā, taču nav tik bīstama. 

Pirmais reģistrētais pērtiķu baku saslimšanas gadījums tika konstatēts tagadējā Kongo Demokrātiskajā Republikā 1970. gadā.

Kādi ir simptomi? 

Slimības inkubācijas periods ilgst no sešām līdz 16 dienām. Sākuma stadijā pacienti vispirms cieš no drudža, galvassāpēm, pietūkuma, muguras un muskuļu sāpēm.

Tiklīdz drudzis atkāpjas, slimnieka ķermenī parādās ādas izsitumi, tie izplatās pa seju, kam seko pārējās ķermeņa daļas, visbiežāk plaukstas un pēdas.

Izsitumi ir līdzīgi tiem, kas mēdz parādīties vējbaku vai sifilisa gadījumā. Lielākā daļa cilvēku atveseļojas dažu nedēļu laikā.