foto: Shutterstock
Ārste atklāj, kas var notikt, ja neārstē nagu sēnīti
2022. gada 18. maijs, 12:35

Ārste atklāj, kas var notikt, ja neārstē nagu sēnīti

Jauns.lv

Dermatoveneroloģe Anda Apine Latvijas Radio raidījumā “Dzīvo vesels” stāsta, kādas problēmas var rasties, ja netiek ārstēta kāju un nagu sēnīte. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ārste skaidroja, ka kāju un nagu sēnīte ir ļoti bieži sastopama, – reizi dzīvē tā redzama katram trešajam pasaules iedzīvotājam. Tā ir aktuāla problēma gan ģimenes ārstu praksēs, gan dermatologu praksēs, un ar to arī "satiekas" citu specialitāšu ārsti.

“Kāju sēnīšu gadījumā visbiežākās sūdzības būs par ādas lobīšanos, iespējams, apsārtumu. Iespējams, āda starp pirkstiem būs tāda kā izmirkusi, bālgana, saplaisājusi. Līdz ar to rodas kairinājums un nieze” skaidro ārste.

Ārste arī skaidroja, ka nagu sēnītes gadījumā izmaiņas būs redzamas uz viena vai vairākiem nagiem, un tas var būt gan kā nagu atdalīšanās no plātnītes, gan sabiezēšana, gan krāsas izmaiņa – dzeltenas, brūnganas. Tāpat var parādīties nagu drupanums, struktūras izmaiņas.

"Būtiska nianse ir tā, ka nagu sēnīte, ja to neārstējam, pati nevar izārstēties. Tā nekur nepazudīs. Tādēļ tās risināšanā noteikti būtu jāvēršas pie dermatologa, kurš, veicot analīzes un apskati, spēs ļoti precīzi noteikt sēnītes izraisītāju, līdz ar to varēs izraudzīties piemērotāku ārstēšanu," uzsver Anda Apine. 

“Medicīnā laiks iet uz priekšu, tehnoloģijas iet uz priekšu, un šobrīd ir iespēja nagu sēnītes ārstēt dažādos veidos – ne tikai medikamentozi, lokāli, iekšķīgi, bet nu jau arī ar lāzerterapijas metodi,” stāsta ārste. 

Bieži vien kāju sēnītes rašanās saistīta ar dzīvesveidu, sportošanu, darba apstākļiem, kur nepieciešams valkāt īpašus apavus. Tāpat saistība ir arī ar visa organisma imunitāti.
"Tās pamatā varētu būt arī kāda asinsvadu saslimšana, cukura diabēts, kādas vielmaiņas problēmas, kas imunitāti tieši lokāli kājās pasliktina, līdz ar to sēnīte izmanto šo iespēju un sākas akūta infekcija," teica Apine.

Dermatoloģe skaidroja, ka tad, ja problēma netiek risināta, veidojas ādas plaisas un lobīšanās, kas var būt par iemeslu citu infekciju iekļūšanai organismā. Piemēram, dažādu bakteriālu infekciju iekļūšanai, kas var veicināt turpmāku ādas iekaisumu.