foto: Shutterstock
Kāpēc nekad nevajadzētu ignorēt sausuma sajūtu mutē? 
Esi vesels
2022. gada 11. maijs, 06:01

Kāpēc nekad nevajadzētu ignorēt sausuma sajūtu mutē? 

Jauns.lv

Sausuma sajūta mutē, it sevišķi pēc nakts miega, ir normāla parādība, taču ir situācijas, kad tas var liecināt par kaut ko nopietnu. 

Zobārsts Dr. Asads Irumls portālam “The Sun” uzver, ka sausuma sajūta mutē, košļāšanas vai rīšanas grūtības un nepatīkama elpa var liecināt par dažādām organisma saslimšanām. Tāpat slikta mutes dobuma veselība var izraisīt problēmas citās ķermeņa daļās. 

Saskaņā ar Nacionālo Veselības dienestu galvenie mutes sausuma cēloņi ir dehidratācija, atsevišķi medikamenti, elpošana caur muti naktī un trauksmes sajūta. Taču Dr. Asads Irmuls uzsver, ka iepriekš minētie simptomi, kas izpaužas mutes dobumā, var liecināt arī par:

  • Diabētu
  • Alcheimera slimību
  • Autoimūnām saslimšanām
  • HIV
  • Šēgrena sindromu

Visas uzskaitītās slimības var var izraisīt siekalu dziedzeru darbības traucējumus un nespēju ražot pietiekami daudz siekalu, kā rezultātā rodas kserostomija (sausas mutes sindroms). 

Turklāt tas var ne tikai radīt neērtības bet arī sarežģījumus mutē. Siekalas satur svarīgus fermentus, kas veicina gremošanu, palīdzot organismam no pārtikas saņemt vitamīnus un uzturvielas. Tās arī palīdz neitralizēt baktēriju radītās skābes un noņemt pārtikas daļiņas, kas ir ļoti svarīgi, lai novērstu zobu bojāšanos. Tāpēc cilvēkiem ar sausu muti ir lielāks risks saslimt ar zobu kariesu, smaganu slimībām, mutes dobuma čūlām. 

Tēmas