foto: Shutterstock
Populāri pārtikas produkti, kas var palielināt vēža risku
Diētas
2022. gada 3. maijs, 15:12

Populāri pārtikas produkti, kas var palielināt vēža risku

Jauns.lv

Dažkārt ir grūti sekot līdzi tam, ko satur jau gatavi, veikala plauktā pieejami produkti. Piemēram, daudzos pārstrādātos gaļas produktos ir konservanti – nitrāti un nitrīti, kas organismā var radīt nitrozosavienojumus, kas ir potenciāli kancerogēni.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šādi savienojumi zarnās var izraisīt bojājumus, kas galu galā var pārvērsties vēzī, vēsta portāls “EatThisNotThis”. 

Oksfordas Universitātes nesen publicētā pētījumā, kurā piedalījās 101 056 pieaugušie, tika salīdzināti tie, kuri lietoja nitrātus un nitrītus, ar tiem, kuri tos nelietoja. Secināts, ka regulāri lietojot produktus, kas satur nitrātus, krūts vēža risks palielinās par aptuveni 25%. Turklāt liela daudzuma nitrītus saturošu pārtikas produktu lietošana uzturā palielina prostatas vēža risku gandrīz par 60%.

Pētījumos ar dzīvniekiem ir pierādīts, ka nitrāti un nitrīti ir kancerogēni, un korelācija ar cilvēkiem noteikti prasa tālāku izpēti.

Ja vēlaties izvairīties no nitrātu un nitrītu lietošanas uzturā, eksperti norāda, ka vajadzētu pārstāt uzturā lietot pārstrādātu gaļu, piemēram, desas, cīsiņus, bekonu utml. 

Pārstrādātas gaļas vietā eksperti aicina izmantot svaigu gaļu, to pagatavojot mājās. Kā arī uzturā iekļaujot vairāk antioksidantiem bagātu pārtikas produktu.