foto: Publicitātes
Aukstumpumpa bērnam. Kā rīkoties vecākiem?
2022. gada 3. maijs, 10:29

Aukstumpumpa bērnam. Kā rīkoties vecākiem?

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Herpes vīruss jeb tā dēvētā aukstumpumpa, kas izpaužas vispirms kā nieze, vēlāk veidojot čūlainus izsitumus uz lūpām, mutes vai deguna gļotādas, ir īpaši nepatīkama bērniem. Vecākiem grūti panākt, lai bērns niezošo vietu nekasītu un nenoplēstu kreveles, tāpēc vislabāk pamanīt jau pirmās herpes vīrusa pazīmes.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Herpes vīrusu lielākā daļa cilvēku iegūst jau agrā bērnībā, tā kļūstot par vīrusa pārnēsātājiem. Daļa no mums tā arī nekad ar šo vīrusu neslimo, kamēr citi ar aukstumpumpu “karo” pat vairākas reizes gadā, jo īpaši apstākļos, kad vērojamas straujas temperatūras maiņas, mitrums un caurvējš, un mazais cilvēks var biežāk nosalt vai pārkarst.

Kā pamanīt herpes vīrusa veidošanos

Aukstumpumpa ir ne tikai vizuāli kaitinoša, bet arī sāpīga, jutīga smejoties, runājot, ēdot un dzerot, un tas var mazo pacientu novest līdz asarām.

Vieta, kur pēc pāris dienām varētu izveidoties herpes vīrusa čūlas, sākumā var būt tikai niezoša un apsārtusi. Tipisks trauksmes signāls ir sausas, sūrstošas, sasprēgājušas lūpas, kas ir bieža problēma aukstajā sezonā.

Ja vecāki ievēro kādu no šīm pazīmēm, vajadzētu rīkoties laicīgi, lietojot kādu no Latvijā izstrādātā jaunās paaudzes preparāta Larifan formām, piemēram, lūpu balzamu, kas satur patentētu dabiskas izcelsmes komponentu dsRNS Larifan. Lūpu balzams Larifan ir efektīvs līdzeklis organisma dabīgo lokālo aizsargspēju regulēšanai, pasargājot pret kaitīgiem ārējās vides faktoriem, tostarp vīrusiem un baktērijām.

Saaukstēšanās un aukstumpumpa

Herpes vīruss bieži pavada dažādus saaukstēšanās simptomus, jo tā saistīta ar imunitātes pazemināšanos, kas atvieglo un veicina dažādu vīrusu izpausmes.

Mutes dobuma un rīkles gļotādas kopšanai, lai aizkavētu iekaisuma procesu attīstību, vēlams lietot aersosolu Larifan Spray. Iepakojumā ir NaCl 0.9% šķīdums, kas jāpievieno pudelītes saturam un no kura pagatavo četras dienas izmantojamu spreju. Svarīgi, ka sprejs arī saaukstēšanās gadījumā samazina sāpju sajūtas rīkles galā un augšējos elpošanas ceļos. Tas lietojams arī degunā gļotādas aizsardzībai un izdalījumu mazināšanai.

foto: Publi

Ja kairinājums vērojams kairinājums rīkles galā un kaklā, lielākiem bērniem, kuriem nedraud aizrīšanās risks, var palīdzēt Larifan Laryngo sūkājamās konfektes ar dažādām garšām.

Līdzekļi saaukstēšanās sezonai

Saaukstēšanās sezonā, arī sākoties pavasarim, kad organisma dabīgās aizsargspējas ir samazinājušās, vērts lietot kādu no Larifan pretvīrusu līdzekļiem, kas plašā klāstā pieejami arī tiešsaistes aptiekās.

Papildus Larifan lūpu balzamam un Larifan sprejam var izmantot arī Larifan zobu pastu, kurai piemīt nomierinoša un viegli atsāpinoša iedarbība, un ikdienā lietot ziedi Larifan Ungo deguna gļotādas kopšanai. Ziede ieteicama arī dažādas citas izcelsmes ādas kairinājuma novēršanai, tāpēc noderēs arī siltajā laikā, kad aktuāli kļūst saules apdegumi.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Larifan ir Latvijā radīti produkti, izmantojot unikālu biotehnoloģiju. To sastāvā ir patentēta, dabiskas izcelsmes dsRNS Larifan (dubultspirāliskā ribonukleīnskābe), kas aktivizē organisma dabīgās aizsargspējas un pasargā pret dažādiem kaitīgiem ārējās vides faktoriem, īpaši - pret vīrusu un mikrobu iekļūšanu un attīstību organismā.
 

Raksts tapis sadarbībā ar Lotos Pharma interneta veikalu Avemed.lv .