foto: Shutterstock
Ārste par vecāku iecienītajām inhalācijām: “Modes kliedziens”, ko uz savu galvu izmantot nevajadzētu nekad!
Runā speciālists
2022. gada 26. aprīlis, 05:48

Ārste par vecāku iecienītajām inhalācijām: “Modes kliedziens”, ko uz savu galvu izmantot nevajadzētu nekad!

Jauns.lv

Arvien biežāk vecāki bērnu saslimšanas gadījumā izmanto mūsdienās nu jau lielu popularitāti iemantojušās inhalācijas, kad ar speciāla aparāta un maskas palīdzību, bērns ieelpo konkrētus medikamentus vai fizioloģisko šķīdumu (NaCl 0.9%).

Lai gan daudzi vecāki inhalācijas steidz izmantot pat pie mazākā klepus un iesnām, tā teikt, profilaksei, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērnu alergoloģe-pulmonoloģe Ineta Grantiņa uzsver – bez ārsta ziņas šo metodi izmantot nevajadzētu.

Sarunā ar portālu Jauns.lv Grantiņa atklāj, ka pulmonologi ir novērojuši, ka inhalācijas caur aparātu, ko dēvē par nebulaizeri, vecāki izmanto arvien biežāk: "Inhalēts tiek ne tikai fizioloģiskais šķīdums, bet pat dzeramais ūdens "Boržomi", ko noteikti neiesaka bērnu speciālisti, nav tādu vadlīniju, kas to akceptētu.  Man jāsaka, ka tā ir tāda modes lieta!".

Tikai divi medikamenti

Grantiņa uzsver, ka inhalācijas ir nepieciešams veikt , ja bērnam to ir ieteicis ārsts, izmantojot konkrētus medikamentus. Tie tiek nozīmēti tad, ja bērnam ir sauss, lēkmjveidīgs klepus, sēkšana krūtīs un apgrūtināta elpošana.

“Šādos gadījumos ārsts ļauj inhalēt medikamentu  salbutamolu ( ventolīnu), kas ir bronhu muskulatūras atslābinātājs un darbojas, kā glābējs pie akūtām saslimšanām, kas saistītas ar elpceļu alerģijām, piemēram, bronhiālās astmas* uzliesmojumu laikā. Retu reizi inhalācijas ar ventolīnu atļaujam arī pie vīrusa izraisītām elpceļu slimībām, piemēram, akūta bronhīta ar sēkšanu vai bronhiolīta", ja bērniņš ir alerģisks un inhalācijas palīdz," teic pulmonoloģe.

Jāatceras! 

"Pie vīrusa izraisītām saslimšanām, klepus var būt 5- 7 dienas, reizēm 10 dienas, tad inhalācijas neiesakām," pauž ārste. 

"Svarīgi ir saprast, vai klepus epizodes ir atkārtotas, vai starp slimības epizodēm klepus turpinās, vai tas ir ar sēkšanu. Tāpat svarīgi zināt, vai bērnam ir atopija, vai varbūt tāda ir ģimenē. Tie ir tie svarīgie jautājumi, lai mēs saprastu vai bērnam ir risks uz astmas attīstību," pauž Grantiņa. 

Pulmonoloģe uzsver, ka arī fizioloģisko šķīdumu inhalēt profilakses pēc nebūtu vēlams.

Otrs medikaments, ko iesaka ārste, ir budesonīds (pulmikorts) – inhalējams kortikosteroīds, kuru izmanto, lai ārstētu elpceļu iekaisumu, kas jāārstē ilgstoši. "Šo medikamentu mēs iesakām pie tādām slimībām kā laringīts, bronhiālā astma bērniem līdz 2 – 3.g.v. Jo lielākiem bērniem būs cits inhalāciju veids – krājtelpa ar masku, pēc 5 g.v. krājtelpa bez maskas," pauž ārste.

Ja bērnam ir vīrusa izraisīta saslimšana ar augstu temperatūru, iesnām, klepu un kakla sāpēm, inhalēt fizioloģisko šķīdumu, lai mitrinātu gļotādu neesot nepieciešams. Galvenais ir dzert šķidrumu, kas būtu pirmā terapija šādās situācijās, uzsver ārste.

Pirms uzsāc inhalācijas, sazinies ar ārstu

Daktere stāsta, ka bieži vien vecāki inhalācijas veic ne tikai pie nepiemērotām saslimšanām, bet dara to arī nepareizi, tāpēc īpaši svarīgi būtu, pirms inhalāciju lietošanas sazināties ar ārstu.
"Protams, ir pacienti, kuriem ir diagnoze bronhiālā astma ar sastādītu terapijas plānu, ko darīt, tad, kad ir uzliesmojums, kā lietot medikamentus, cik lielu devu, cik bieži. Tad gan vecāki var paši uzsākt terapiju, ja ārsts to visu jau ir izskaidrojis," teic Grantiņa.

Kā pierunāt mazuli, kurš baidās?

Lai gan inhalatora izmantošana sāpes nenodara, paši mazākie pacienti var izjust bailes no aparāta rūkoņas vai fakta, ka uz sejas jāliek speciālā maska. Šādos gadījumos daktere iesaka bērnu pieradināt pie procedūras pamazām, iepazīstinot ar aparātu. "Protams, ja ir histērija, kliegšana un raudāšana, tad inhalācijas veikt nevajag. Tas jādara tikai tad, ja bērniņš pats atļauj. Ja nu galīgi nekā nesanāk sarunāt, to var darīt, kamēr mazulis guļ, ar noteikumu, ka inhalācijas tiek veiktas pareizi – turot masku cieši pie mutes un deguna, lai medikamenti netiktu tai garām," skaidro Grantiņa.

Pulmonoloģe piebilst, ka svarīgi pēc inhalāciju veikšanas ir arī nomazgāt bērna seju, lai medikamenti nekairinātu ādu un neveidotu iekaisumu.

Kādas slimības drīkst ārstēt ar inhalācijām?

  • bronhiālā astma,
  • laringīts,
  • akūts bronhīts ar sēkšanu
  • hroniskas obstruktīvas plaušu slimības
  • iedzimtas plaušu un elpceļu slimības
  • akūts bronhiolīts, ja bērns ir atopisks, un, ja pirmā inhalācija ar salbutamolu ir devusi efektu. Pie bronhiolīta neiesaka inhalēt inhalējamos kortikosteroīdus

* Bronhiālā astma ir elpošanas sistēmas slimība ar hronisku, iekaisīgu raksturu. Astma tiek uzskatīta par alerģiska rakstura slimību. 

*Bronhiolīts ir vīrusu infekcijas radīta saslimšana, kas sākas ar iesnām vai aizliktu degunu, bet 2-3 dienu laikā tiek inficēti bērna sīkie, dziļie elpceļi (bronhiolas) un plaušas, tajās veidojas iekaisums, sakrājas vairāk gļotas, tādēļ bērnam ir grūti elpot un ēst.

Tēmas