Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Latvijā radīts biotehnoloģisks preparāts vieš cerības Covid–19 zāļu radīšanai
foto: Shutterstock

Latvijā radīts biotehnoloģisks preparāts vieš cerības Covid-19 zāļu radīšanai

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Latvijā radīts imūnmodulējošs preparāts Larifan uzrādījis daudzsološus rezultātus jaunā pētījumā, kura mērķis bija pārbaudīt tā galvenās aktīvās sastāvdaļas spēju ierobežot Covid–19 izplatību šūnās, pastāstīja pētījuma vadītāja, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra (BMC) vadošā pētniece Dace Pjanova.

Larifan ir komerciāls nosaukums dabīgas izcelsmes dubultspirāliskai ribonukleinskābei, saīsināti dsRNS Larifan, kuru iegūst biotehnoloģiskā ceļā no baktērijām. Tā efektivitāte pierādīta, lai izvairītos no saslimšanas un ārstētu, piemēram, herpes vīrusu, gripu un citas vīrusu izraisītas slimības. 

"Šo Latvijā reģistrēto medikamentu jau veiksmīgi izmanto kā dabīgu līdzekli, lai izvairītos no saslimšanas un ārstētu vīrusu izraisītas slimības. Tāpēc radās doma pārbaudīt, kā uz dsRNS Larifan reaģē vīruss SARS-CoV-2, kas zināms kā COVID–19  ierosinātājs," pētījuma ideju skaidroja D. Pjanova, piebilstot, ka preparāta iedarbība balstīta uz interferona indukciju organisma šūnās, kas ir pirmā aizsardzības līnija cīņā pret dažādiem vīrusiem. 

BMC zinātnieku grupas veiktā pētījuma ietvaros tika pārbaudīta dsRNS Larifan iedarbība divos posmos. Tika pētīta tā ietekme, pirmkārt, uz vīrusa SARS-CoV-2 vairošanos cilvēka epitēlija šūnās, un, otrkārt, ar vīrusu inficētu kāmju plaušās. Abos gadījumos pētnieki konstatēja ievērojamu vīrusa klātbūtnes samazināšanos un vieglāku slimības gaitu un ātrāku atveseļošanos inficētajiem grauzējiem. "Iegūtie rezultāti, kas liecina, ka izmantotais preparāts kavē vīrusa vairošanos organisma šūnās, ļauj cerīgi skatīties uz tā virzīšanu tālākiem pētījumiem," gandarīta ir D. Pjanova. 

Viņa norāda, ka nākamie jauna medikamenta izstrādes posmi jau ietvertu klīniskus pētījumus nelielām jaunā koronavīrusa slimnieku grupām, lai apstiprinātu pozitīvo ietekmi un izslēgtu blaknes, un tālāk – plašus multicentru pētījumus, kuros atbilstoši starptautiskajai praksei piedalītos tūkstošiem cilvēku. 

"Ņemot vērā, ka dsRNS Larifan jau sen apstiprināts drošai lietošanai cilvēkiem, pētījumu ilgums varētu tikt būtiski samazināts, izlaižot pamata drošuma pārbaudes, kas ir obligātas jaunradītām zālēm. Tāpēc kopējais process, kas nepieciešams visu pētījumu pabeigšanai, varētu prasīt aptuveni divus līdz trīs gadus ar nosacījumu, ka tiek rasts finansējums pētījumu turpināšanai," turpmāko pētniecības darba virzību iezīmē D. Pjanova. 

Pēc D. Pjanovas vārdiem, pandēmijas apstākļos tās mazināšanai veltītie pētījumi tiek veikti pēc iespējas ātrākā laika posmā: "Jāmin, ka tradicionāli vakcīnas tiek izstrādātas astoņus  vai pat desmit gadus, bet vakcīnas pret Covid–19 kļuva pieejamas nesalīdzināmi ātrāk. Līdzīga prioritāte visā pasaulē tiek piešķirta jaunu medikamentu pētījumiem."

Zinātniece raksturo vairākus turpmākā izpētes darba veikšanas ceļus, kurus noteiks ne tikai pieejamais finansējums, bet arī nepieciešamība atbilst Eiropas Savienības medikamentu izstrādes regulējuma un Eiropas Zāļu aģentūras prasībām. "Sākonējo pētījumu finansēja Latvijas Zinātnes padome fundamentālo un lietišķo pētījumu konkursa ietvaros, bet risinājums turpmākajiem soļiem vēl tiks meklēts, arī Larifan zīmola īpašnieki, SIA  "Larifāns", izrādījuši interesi sadarbības turpināšanā," stāsta D. Pjanova.

BMC īstenotais un Latvijas Zinātnes padomes finansētais projekts izmaksājis 100 389 eiro. Tas veikts, lai noskaidrotu, vai bakteriofāga izcelsmes dsRNS (Larifan) var kalpot kā potenciāls līdzeklis, lai izstrādātu medikamentus pret SARS-CoV-2. 

Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs ir vadošā pētniecības iestāde molekulārajā bioloģijā, biomedicīnā un biotehnoloģijā Latvijā. Kopš dibināšanas 1993. gadā BMC izveidojies par spēcīgu zinātnisko centru, kurā tiek veikti gan fundamentālie, gan lietišķie pētījumi molekulārajā bioloģijā, ģenētikā, bioķīmijā, biomedicīnā, biotehnoloģijā un citās zinātņu nozarēs. 

Larifan ir Latvijā radīti produkti, izmantojot unikālu biotehnoloģiju. To sastāvā ir patentēta, dabiskas izcelsmes dsRNS Larifan  (dubultspirāliskā ribonukleīnskābe), kas aktivizē organisma dabīgās aizsargspējas un pasargā pret dažādiem kaitīgiem ārējās vides faktoriem, īpaši - pret vīrusu un mikrobu iekļūšanu un attīstību organismā.

Kopš 1997. gada Larifan preparātu ražošanu un ieviešanu pārņēmis uzņēmums “SIA Larifāns”, bet vēsturiski tas izstrādāts Latvijas Mikrobiolģijas un Virusoloģijas institūtā 20. gadsimta astoņdesmitajos gados Gunas Feldmanes vadībā.  Šobrīd SIA "Larifāns" nodarbojas ar Larifan aktīvās vielas, zāļu un kosmētikas produktu ražošanu, eksportējot produkciju arī uz Lietuvu, Igauniju, Gruziju, Uzbekistānu un Vjetnamu.

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar Lotos Pharma