foto: Pexels
Iesnas, gripa, Covid-19  vai sezonāla alerģija – kā atšķirt, kas īsti piemeklējis?
Esi vesels
2022. gada 24. marts, 14:15

Iesnas, gripa, Covid-19  vai sezonāla alerģija – kā atšķirt, kas īsti piemeklējis?

Jauns.lv

Parasta saaukstēšanās, gripa, vai varbūt Covid-19? Eksperte paskaidro, kā noteikt atšķirību. Visām šīm infekciju slimībām ir līdzīgi simptomi, tāpēc ir īpaši grūti atšķirt, kura no saslimšanām piemeklējusi. 

Lai gan saslimšana ar Covid-19 vairumā valstu ir kritusies, infekcija turpina izplatīties. Liela daļa valstu sāk atcelt, vai jau atcēlušas lielāko daļu pandēmijas laikā ieviesto ierobežojumu, tāpēc eksperti uzsver, ka ir īpaši svarīgi zināt, vai tekošais deguns un sāpošais kakls ir parasta saaukstēšanas, vai kas nopietnāks. 

Daudzos gadījumos Covid-19 var izskatīties kā saaukstēšanās vai gripa. Labākais veids, kā uzzināt, kas pie vainas sliktajai pašsajūtai – veikt testu. “Es teiktu, ka šobrīd ir grūti atšķirt saaukstēšanos un gripu no Covid-19,” sacīja ASV Bērnu nacionālās slimnīcas pediatre Sāra Eša. 

Gan Covid-19, gan gripa bieži izraisa tādus simptomus kā drudzis, nogurums, ķermeņa sāpes, iekaisis kakls, elpas trūkums un vemšana vai caureja, liecina ASV Slimību kontroles un profilakses centra dati.

Tomēr Covid-19 infekciju var atšķirt pēc galvassāpēm un sausā klepus. Garšas un smaržas zudums, kas ir bijusi lielākā Covid-19 infekcijas brīdinājuma zīme, joprojām ir iespējamais simptoms, lai gan šobrīd tas ir mazāk izplatīts nekā ar iepriekšējiem Covid-19 variantiem. 

Tomēr eksperte uzsver, ka pie jebkuriem saaukstēšanās simptomiem būtu svarīgi veikt Covid-19 testu, lai infekciju neizplatītu tālāk.