foto: LETA
“Zināms optimisms ir, bet gals vīrusam nepienāks” – infektologs uzsver, ka uzvaru pār Covid-19 svinēt nevaram
Infektologs Uga Dumpis.
Esi vesels
2022. gada 17. marts, 10:26

“Zināms optimisms ir, bet gals vīrusam nepienāks” – infektologs uzsver, ka uzvaru pār Covid-19 svinēt nevaram

Jauns.lv

Covid-19 divu nedēļu kumulatīvais saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju pēdējās dienās turpina samazināties. Vakar tas bija 4363, bet slimnīcās ārstējās 1057 vīrusa skartie pacienti. Kādi ir šī brīža galvenie riski vīrusa izplatībā, LTV raidījumā “Rīta Panorāma” stāsta infektologs Uga Dumpis. 

“Slimnīcās ir vairāk nekā 1000 pacientu, kas ir daudz, un šis skaits nemaz tā nemazinās. Mainījies ir pacienta profils – vairāk mums nav tādu smokošu pacientu reanimācijas nodaļās, pārsvarā tie ir nevakcinēti seniori vai seniori, kuri nav saņēmuši balstvakcināciju,” stāsta Dumpis. 

Infektologs piebilst, ka slimība nekur nav pazudusi, turklāt izplatās ļoti aktīvi arī vakcinēto vidū, kas, protams, slimo vieglākās formās. Tāpat Dumpis stāsta, ka zināms optimisms ir, bet, lai arī esam kļuvuši stiprāki, vīrusam gals nav pienācis, rudenī var parādīties jauni Covid-19 varianti.

"Rudenī var arī parādīties vīrusa variants, kas izraisa atkal nopietnu slimību un izvairās no vakcīnām. Mēs tā pilnīgi uzvaru svinēt nevaram," sacīja Dumpis.

Infektologs atzina, ka bažas raisa arī Covid-19 izplatības pieaugums daudzās Eiropas valstīs, izsakot cerību, ka Covid-19 saslimstības līkne Latvijā turpinās virzīties uz leju un "vasarā nekāps atpakaļ".