foto: Shutterstock
7 kļūdas, kuras pieļaujot, iesnas var padarīt vēl sliktākas, nekā tās jau ir
Esi vesels
2022. gada 15. marts, 11:05

7 kļūdas, kuras pieļaujot, iesnas var padarīt vēl sliktākas, nekā tās jau ir

Jauns.lv

Lai gan pamazām tuvojas pavasaris, siltais laiks neizslēdz saaukstēšanās slimības. Vēl vairāk – nereti, priekā par pirmajām siltajām pavasara dienām, biezās ziemas drēbes metam malā, bet aizmirstam, ka pavasarīgie laikapstākļi ir nepastāvīgi un ļoti maldinoši. 

Lielākā daļa saaukstēšanos ilgst vien pāris dienas, taču reizēm iesnas un klepus var ieilgt pat līdz divām nedēļām. Eksperti portālā “Realsimple” apkopojuši septiņas darbības, kas var ne tikai pasliktinās pašsajūtu, bet arī paildzinās atveseļošanos: 

1. Ierastās intensitātes fiziskās aktivitātes

Vingrošana var palīdzēt uzlabot garastāvokli, ja esat apslimis, taču ierastā fiziskā slodze noteikti nepalīdzēs atveseļoties. Tā radīs jau tā novārgušajam ķermenim vēl lielāku slodzi, kā rezultātā pašsajūta var pasliktināties vēl vairāk. Ja jums ir tikai nelielas iesnas vai aizlikts deguns, var saglabāt mērenu fizisko slodzi, bet to nekādā gadījumā nevajadzētu darīt pie temperatūras un klepus. 

2. Sevis apmānīšana

“Es jau nemaz neesmu slims!” – mēģinot sevi apmānīt, visticamāk, tiks saglabātas arī ierastās aktivitātes, notiks pārpūlēšanās, kas atveseļošanās procesu tikai pagarinās. Vēl viens būtisks apsvērums, kāpēc tā nedarīt – jūs pakļaujat riskam arī līdzcilvēkus. Ieklausieties savā ķermenī, pat pie nelielas saaukstēšanās vērtīgāk būs palikt mājās miera režīmā un atveseļoties pāris dienu laikā, nekā ievilkt slimošanu uz divām nedēļām. 

3. Neizgulēšanās

Kad esat slims, miegs ir viens no galvenajiem faktoriem, kas palīdzēs ķermenim uzkrāt enerģiju un spēkus, kas nepieciešami, cīnoties ar slimību. Nepietiekams miegs var samazināt imūnsistēmas darbību un paildzināt atveseļošanos. Jāņem vērā, ka miegs var būt svarīgāks saaukstēšanās profilaksei nekā ārstēšanai.

4. Alkohola lietošana

Aizmirstie mītu, ka alkohols “iznīcina visas baktērijas”, tāpēc pāris glāzes slimošanas laikā “nāks tikai par labu”. Tās ir absolūtas muļķības! Alkohols nomāc imūnsistēmu un var pakļaut ķermeni dehidratācijai. Tāpat tas var traucēt miegu, kas ir būtiska atveseļošanās sastāvdaļa. 

5. Sevis pakļaušana stresam

Hronisks fiziskais vai psiholoģiskais stress var paildzināt slimības gaitu. Kad esat nopietnā stresā, jūs piespiežat savu imūnsistēmu strādāt vairāk, kas apgrūtina cīņu pret saaukstēšanos. Centieties pēc iespējas vairāk atpūsties un nodarboties ar aktivitātēm, kas jūs nomierina, piemēram, meditējot, spēlējoties ar mājdzīvnieku, lasot vai skatoties filmas, lai mazinātu stresu un dotu ķermenim laiku atveseļoties.

6. Pretiesnu līdzekļu pārmērīga lietošana

Pretiesnu līdzekļi var atvieglot simptomus un patiešām saīsināt saaukstēšanās laiku, taču, lietojot tos ilgāk par lietošanas instrukcijā noteikto dienu skaitu, var rasties citas problēmas, kas saslimšanu tikai paasinās. 

7. Nepietiekama šķidruma uzņemšana

Ja ir kāds zelta likums pie katras saslimšanas, tad tā ir ūdens dzeršana. Ūdens, tējas, zupas buljons dara brīnumus. Šķidrums ne tikai neļaus ķermenim dehidratēties, bet palīdzēs atšķaidīt gļotas, mīkstinot klepu. Silta tēja un tās tvaiki palīdzēs paplašināt deguna ejas, atvieglojot elpošanu.