foto: Shutterstock
Ārsts nosauc biežāko neiroloģisko izpausmi, kas var sākties pat mēnesi pēc Covid-19 pārslimošanas
Esi vesels
2022. gada 8. marts, 10:12

Ārsts nosauc biežāko neiroloģisko izpausmi, kas var sākties pat mēnesi pēc Covid-19 pārslimošanas

Jauns.lv

Neiroloģiskas sekas Covid-19 gadījumā ir nervu sistēmas darbības traucējumi, kas saistībā ar pārslimotu Covid-19 infekciju var būt tieši vīrusa izraisīti vai bieži vīrusa izraisītas autoimūnas reakcijas dēļ, Latvijas Radio raidījumā “Kā labāk dzīvot” skaidroja Veselības centru apvienības neirologs Jānis Mednieks.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ārsts norāda, ka ietekmēta var tikt gan centrālā nervu sistēma, kas ir galvas un muguras smadzenes, gan perifērā nervu sistēma – perifērie nervi rokās, kājās. 

Neiroloģiskie traucējumi saistībā ar centrālo nervu sistēmu var būt ožas un garšas traucējumi, garastāvokļa traucējumi, domāšanas traucējumi. Arī epileptiskas lēkmes, muguras smadzeņu iekaisums. Ar perifēro nervu sistēmu saistīti traucējumi var būt polineiropātija jeb nervu bojājumi rokās vai kājās, nervu pinumu bojājums – izmaiņas var būt daudz un dažādas, atkarībā no tā, kāda lokalizācija ir cietusi, skaidro ārsts. 

Mednieks piebilst, ka ir izmaiņas, kas attīstās uzreiz, akūtajā slimības fāzē un saglabājas kādu laiku. Savukārt tās reakcijas, kas ir saistītas ar autoimūnu reakciju - organisms veido antivielas, lai cīnītos pret vīrusu, bet antivielas galu galā izraisa arī kādu negatīvu ietekmi uz paša organisma audiem, var parādīties nedaudz vēlāk, mēnesi un ilgāk pēc pārslimotas Covid-19 infekcijas. 

“Piemēram, biežākā izpausme, ar ko es saskaros tieši no perifērās nervu sistēmas traucējumu puses, ir polineiropātija, kas izpaužas ar sāpīgumu, notirpumu rokās, kājās. Ja tas saglabājas ilgstoši, jāvēršas pēc palīdzības,” iesaka ārsts.