foto: Publicitātes foto
Bērnu slimnīca piedzīvos vērienīgas pārmaiņas; pacienti un vecāki aicināti sekot līdzi norādēm teritorijā
2022. gada 4. marts, 12:55

Bērnu slimnīca piedzīvos vērienīgas pārmaiņas; pacienti un vecāki aicināti sekot līdzi norādēm teritorijā

Jauns.lv

Bērnu slimnīca uzsāk sagatavošanās darbus Neatliekamās medicīniskās palīdzības un observācijas nodaļas (NMPON) un Ambulatorās veselības centra rekonstrukcijai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jaunā ēka nodrošinās mūsdienīgu, epidemioloģiskām prasībām atbilstošu, drošu, atveseļošanos veicinošu un ērtu vidi gan pacientiem un viņu vecākiem, gan arī darbiniekiem. Plānots, ka pārbūves darbi ilgs pusotru gadu. 

“Šobrīd Bērnu slimnīca piedzīvo straujāko izaugsmi kopš tās dibināšanas, lai augtu ar jaunām ārstniecības iespējām, modernām tehnoloģijām, kā arī izpratni par piemērotu vidi pozitīvai pacientu pieredzei un darba apstākļiem. NMPON un Ambulatorās veselības centru gada laikā apmeklē vairāk nekā simts tūkstoši mazo pacientu, bet šī brīža telpas nav atbilstošas faktiskajai noslodzei un mūsdienu epidemioloģiskajām prasībām. Turklāt pandēmija ļoti spilgti iezīmēja procesus, kurus mums slimnīcā nepieciešamas uzlabot, piemēram, kā nodalīt pacientu plūsmas un paaugstināt gaisa apmaiņas kvalitāti,’’ stāsta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Valts Ābols.

Rekonstrukcijas laikā ir paredzēts pilnībā pārbūvēt NMPON telpas, nodrošinot optimālu pacientu plūsmas šķirošanu ātrākai medicīniskās aprūpes saņemšanai. Jaunajā korpusā pacienti nokļūs pie tiešās pieejamības speciālistiem nodalītās uzgaidāmās zonās, savukārt observācijas nodaļā tiks izbūvētas 32 vienvietīgas palātas ar individuālajiem sanitārajiem mezgliem, tajā skaitā divas intensīvās terapijas palātas, divas bīstamo infekciju palātas, desmit infekciju palātas, kā arī īpaši piemērotas palātas pacientiem ar psihiskiem traucējumiem, kustību traucējumiem, autiskā spektra traucējumiem.

Tas ne tikai nodrošinās privātumu pacientiem, uzturoties palātā kopā ar pavadošo personu, bet iespēju robežās  varēs veikt medicīnisko aprūpi pacienta palātā, atvieglojot ārstēšanu un mazinot bērniem satraukumu par procedūru apmeklēšanu. Jaunajā ēkā īpaši piedomāts par ērtiem darba apstākļiem ārstiem un māsām, piemēram, atbilstošām atpūtas telpām un funkcionālu darba zonu izvietojumu efektīvai sadarbībai un nodaļas pārraudzībai.

Jaunajā ēkā tiks izvietots arī Ambulatorās veselības centrs ar vairāk nekā 100 ārstu pieņemšanas, izmeklējumu un procedūru telpām, kas grupētas atbilstoši ārstniecības specialitātei, sniegs iespēju ērti un operatīvi nodrošināt multidisciplināru speciālistu iesaisti. Kā arī ar plašām uzgaidāmām zonām, kas atvieglos pacientu plūsmas organizēšanu. Ēkas pirmajā stāvā tiks izveidota vienota reģistratūra, garderobe, kiosks. Telpās būs īpaši radīta vide, kas ārstē. Sekojot jaunākajām tendencēm pasaules veselības aprūpē par vides ietekmi uz pacienta labbūtību un atveseļošanos, veidojot ēkas interjeru, īpaši tiks piedomāts par pacientam draudzīgu, nomierinošu, aizraujošu atmosfēru. 

“Mēs visi ar nepacietību gaidām to dienu, kad mūsu ārsti, māsas un atbalsta personāls varēs uzņemt pacientus un viņu vecākus jaunajā, mūsdienu prasībām atbilstošajā ēkā. Taču šobrīd mums vēl ir jābūt pacietīgiem un jārūpējas, lai pacientiem būvniecības laikā sniegtu visu nepieciešamo. Rekonstrukcijas darbi tiek plānoti tā, lai pēc iespējas mazāk tiktu ietekmēta pacientu un darbinieku uzturēšanās slimnīcā, bet tie var radīt vajadzību pielāgoties jaunajiem apstākļiem. Aicinām pacientus un viņu vecākus, sadarbības partnerus un arī taksometru šoferus būt saprotošiem un īpaši rūpīgi sekot līdzi norādēm un ceļa zīmēm slimnīcas teritorijā, kas palīdzēs orientēties daudzajās slimnīcas darba pārmaiņās būvniecības darbu dēļ,” aicina Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes locekle Iluta Riekstiņa.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Šobrīd norit sagatavošanās darbi, lai uz būvniecības laiku NMPON palīdzības sniegšanai pielāgotu pagaidu telpas, kur ierasti bija bibliotēka, ēdnīca, “Narvesen” un reģistratūra “R1”. Neraugoties uz būvniecību, gan bibliotēka, gan ēdnīca un “Narvesen” savu darbu turpinās. Bibliotēkas grāmatas pacienti, viņu pavadošās personas un slimnīcas darbinieki varēs turpināt saņemt divas reizes mēnesī. Tāpat ēdnīcas un “Narvesen” pakalpojumus arī turpmāk būs iespējams saņemt slimnīcas telpās. NMPON rekonstrukcija būs liels izaicinājums darbiniekiem nākamos 18 mēnešus, tomēr rezultāts sniegs vēl  augstākas kvalitātes un drošāku  ārstniecības un aprūpes vidi, kurā mūsu darbinieki varēs turpināt celt savu izcilību, ārstējot mazos pacientus,“ stāsta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes locekle Zane Straume.

NMPON un Ambulatorās veselības centra rekonstrukcija ir daļa no vērienīgiem Bērnu slimnīcas infrastruktūras uzlabošanas darbiem, kuriem ir jānoslēdzas 2024. gadā, radot modernāko bērnu slimnīcu Baltijā. Pagājušajā gada nogalē atklāts jaunais Rehabilitācijas centrs, aktīvi turpinās Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra būvniecības darbi, kā arī Dienas stacionāra renovācija, kurā, sekojot jaunākajām tendencēm ārstniecības iestāžu attīstības konceptā un epidemioloģiski drošas vides radīšanā, arī tiks izbūvētas vienvietīgas palātas pacientam kopā ar pavadošo personu.

Tuvākajā laikā plānots uzsākt Epilepsijas un miega medicīnas centra būvniecību, telpu rekonstrukciju Paliatīvās aprūpes nodaļai, Inovāciju un zinātnes centra projektēšanu, kā arī telpu pielāgošanu Barnahus – vienas pieturas aģentūras izveidi bērniem, kas cietuši no vardarbības. Vienlaikus visā slimnīcas teritorijā noritēs labiekārtošana un mobilitātes uzlabošanas darbi, kas paredz arī jauna žoga uzstādīšanu un plašākas autostāvvietas izveidi pacientu un darbinieku ērtībām.