Trīs ēdieni, kas palīdz samazināt asinsspiedienu
Augsts asinsspiediens jeb hipertensija var palielināt sirdslēkmes un insulta risku. Asinsspiediens nodrošina organisma apgādāšanu ar dzīvībai nepieciešamo skābekli un barības vielām. Tas atkarīgs no sirds saraušanās spēka, sirdsdarbības ātruma, cirkulējošo asiņu daudzuma un asinsvadu stāvokļa.
Normāls asinsspiediens pieaugušajiem ir 120/80 mmHg! Pieauguša cilvēka asinsspiediena norma nav atkarīga no vecuma vai dzimuma. Atcerieties – arī cilvēkiem gados veselīgs asinsspiediens ir 120/80 mmHg!
Paaugstināts asinsspiediens – virs 140/90 mmHg – ir viens no svarīgākajiem sirds un asinsvadu slimību riska faktoriem. Tas var veicināt vai izraisīt koronāru sirds slimību, miokarda infarktu vai insultu.
Britu ārsts Dr. Kriss Sīls iesaka, kā vienākršas dzīvesveida izmaiņas var palīdzēt samazināt asinsspiedienu. Dienvidaustrālijas Universitātes veiktā pētījumā atklāts, ka ik dienas ēdot parastāko jogurtu (bez cukura un saldinātājiem), iespējams samazināt augstu asinsspiedienu. "Piena produkti, īpaši jogurts, var samazināt asinsspiedienu.
"Tas ir tāpēc, ka piena produkti satur virkni mikroelementu, tostarp kalciju, magniju un kāliju, kas visi ir iesaistīti asinsspiediena regulēšanā. Jogurts ir īpaši interesants, jo tajā ir arī baktērijas, kas veicina olbaltumvielu izdalīšanos, kas pazemina asinsspiedienu," stāsta Sīls.
Tādu pat efektu dodot arī valrieksti un zāļu tēja, it sevišķi hibiska tēja.
Tomēr svarīgi atcerēties regulāri mērīt asinsspiedienu un, ja tas ir ja tas ir ilgstoši paaugstināts, tad gan – lūdziet palīdzību savam ģimenes ārstam.