foto: Vida Press
Jaunākajos pētījumos atklāta iepriecinoša informācija par omikrona apakšpaveidu
Esi vesels
2022. gada 26. februāris, 05:34

Jaunākajos pētījumos atklāta iepriecinoša informācija par omikrona apakšpaveidu

Jauns.lv

Ņemot vērā iepriekšējos pētījumus laboratorijas apstākļos un eksperimentos ar dzīvniekiem, kas liecināja, ka Covid-19 omikrona varianta apakšpaveids BA.2 var izraisīt smagāku slimības gaitu, nekā primārais omikrona paveids BA.1, publicēti divi jauni pētījumi, kuri apgāž iepriekš izvirzītās teorijas. Jaunākajos pētījumos pētīts, cik labi cilvēka imunitāte aizsargā pret šo celmu reālajā dzīvē, vēsta CNN.

Saskaņā ar sākotnējiem pētījumiem Apvienotajā Karalistē un Dānijā, BA.2 apakšvariants ir par aptuveni 30% lipīgāks nekā sākotnējais omikrona variants BA.1, un saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) datiem tas šobrīd izraisa aptuveni 1 no 5 Covid-19 gadījumiem visā pasaulē. 

Pat ja Covid-19 gadījumu skaits pasaulē ir samazinājies, BA.2 izraisīto gadījumu relatīvais īpatsvars ir palielinājies. Tas pārspēj sākotnējo omikrona celmu vismaz 43 valstīs, radot bažas par vēl vienu postošu pandēmijas vilni.

Bostonas Virusoloģijas un vakcīnu izpētes centra direktors Dens Barušs: “Pagaidām es nedomāju, ka mums vajadzētu sacelt globālu trauksmi. Taču es domāju, ka mums ir jāpievērš uzmanība BA.2 apakšvariantam!”. 

Jaunākie pētījumi sniedz zināmu pārliecību, ka, lai gan BA.2 ir lipīgāks par savu ģenētiski attālo “brālēnu” BA.1, tas, visticamāk, neizraisīs lielāku hospitalizāciju un nāves gadījumu skaitu.

"Situācija, ko mēs redzam uz vietas, un es to sapratu, runājot ar vairākiem saviem kolēģiem, kuri faktiski veic genoma uzraudzību, ir tāda, ka BA.2 skaitļu izteiksmē pieaug, bet tas nav meteorisks pieaugums, ko redzējām BA.1 gadījumā," sacīja Angela Rasmusena, Kanādas Saskačevanas universitātes Vakcīnu un infekcijas slimību organizācijas virusoloģe.
Ļoti liels cilvēku skaits ir vakcinēti, vai jau pārslimojuši kādu no iepriekšējiem Covid-19 paveidiem, tāpēc šobrīd visiem šiem cilvēkiem ir salīdzinoši augsts neitralizējošu antivielu titrs, piebilda virusoloģe. 

Pirmais jaunais pētījums nāk no Dienvidāfrikas, kur BA.2 apakšpaveids strauji izplatījās vienas nedēļas laikā, pieaugot no 27% līdz 86%. Pētnieki aplūkoja gadījumus, kas saistīti ar vairāk nekā 95 000 pozitīvu Covid-19 testu. 

Pētniekiem uzskaitot lietas, kas varētu ietekmēt personas risku piedzīvot smagu slimības gaitu, netika atklāta nekāda atšķirība hospitalizācijas riskā starp cilvēkiem, kas inficēti ar BA.1 un tiem, kas inficēti ar BA.2. Lai gan Covid-19 infekciju skaits ir saglabājies augstā līmenī un lielāko daļu saslimšanu Dienvidāfrikā tagad izraisa BA.2 apakšvariants, hospitalizāciju skaits turpina samazināties.

Otrs jaunais pētījums veikts Dānijā, kurā aplūkots atkārtotas inficēšanās risks ar BA.2 variantu, pēc citu Covid-19 celmu izslimošanas. Pētījumā atklājās, ka cilvēki, kuriem nesen bijusi omikrona vai delta izraisīta Covid-19 infekcija, var atkārtoti inficēties ar  BA.2 apakšvariantu, taču šādi gadījumi ir retāk sastopami, un pārsvarā skar tos, kuri ir nevakcinēti. 

Jaunākie pētījumi ir ievietoti tiešsaistes medicīnas pētījumu bibliotēkā un tos nav pārskatījuši ārējie eksperti, un tie nav publicēti medicīnas žurnālos.