foto: Rojs Maizītis
Feisbukā kā brīnumzāles pārdod kaltētas mušmires. Ko par šādu tautas medicīnu saka ārsts?
“Šis rūpals faktiski ir apreibinošu vielu tirgošana,” saka anesteziologs reanimatologs Roberts Stašinskis, kurš regulāri glābj sarkano mušmiru cienītājus.
Runā speciālists
2022. gada 21. februāris, 05:44

Feisbukā kā brīnumzāles pārdod kaltētas mušmires. Ko par šādu tautas medicīnu saka ārsts?

Dace Ezera

Kas Jauns Avīze

"Facebook" grupā "Pašu audzēts un gatavots" atrodams tukumnieces Sanitas sludinājums – pārdod kaltētas sarkanās mušmires. Vesela sēne – 100 gramu par 40 eiro, pārējās par 30 eiro. Ko tādu ieraugot, prātā nāk Agatas Kristi detektīvromāni.

Pati tirgotāja nemulst un "Kas Jauns Avīzei" teic, ka interese ir gana liela, daudzi arī teikuši, ka rudenī paši lasīs mušmires un nodarbosies ar šo biznesu. Pēc Sanitas domām, šīs indīgās sēnes ir vērtīgas ārstniecībā. Dziednieki uzskata, ka sarkanās mušmires tinktūra iznīcina vēža šūnas, no tās pagatavotu ziedi varot lietot pret ādas jēlumiem, kas radušies pēc staru terapijas.

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",

Pēdējā laika modes lieta

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikas anesteziologs reanimatologs Roberts Stašinskis ne reizi vien glābis sēņu upurus.

Par Sanitas preci viņš "Kas Jauns Avīzei" stāsta: “Sarkanajām mušmirēm piemīt spēja izraisīt alkohola reibumam līdzīgu stāvokli. Aknu bojājumi gluži nerodas, tās nav baltās un zaļās mušmires. Tie, kas nodarbojas ar homeopātiju, uzskata, ka viss kas ir ļoti vērtīgs, labs, un piedēvē dažāda veida brīnumu lietas. Man gan pētījumu nav, ka sarkanās mušmires būtu brīnumlīdzeklis. Tas, ka tās izmanto apreibināšanās nolūkam, pēdējā laikā kļuvusi par modes lietu. Ja tirgo, laikam ir pieprasījums.”

Ārsts ir stingri pret

Slimnīcā katru gadu nokļūst vairāki pacienti, kuri sarkancepurītes lietojuši apreibināšanās nolūkā. Klīniskā aina esot līdzīga alkohola reibumam, laimīgā kārtā nomiris neviens nav. Ārstēšana šādos gadījumos nav ļoti smaga, esot līdzīgi kā ar alkohola saindēšanos.

foto: Pexels.com
Gan ārsti, gan sēņu pētnieki norāda, ka sarkanajās mušmirēs nav nekādu ārstniecisku brīnumvielu.

“Bieži vien līdztekus psihotropajam efektam ir arī muskarīna (viela, kas veidojas vairākās sēnēs, līdzīga nikotīnam) radītas problēmas – slikta dūša, vemšana, gremošanas traucējumi. Ja cilvēkam patīk būt reibumā un vemt, aizliegt to nevar,” turpina ārsts.

Stašinskim gan nav informācijas, kādas ir sekas, ja sarkanās mušmires šādiem mērķiem lieto regulāri un daudz. Tautas medicīnā ir zināmi uzlējumi, bet apjomi, kas jālieto, ir pilienos – nevis uzreiz puscepure vai daudzas cepurītes.

“Esmu stingri pret mušmiru lietošanu, jo pozitīvus efektus neredzu, nav nekādu pierādījumu, ka tajās būtu vērtīgas vielas,” uzsver Stašinskis.

“Negribu arī teikt, ka tautas medicīna ir kaut kas kopumā slikts, tā ir kā papildu terapija klasiskajai medicīnai. Es gan esmu Rietumu un klasiskās medicīnas piekritējs. Homeopātijai ticu visai nosacīti.”

Izmanto nepilnības likumdošanā

Ārsts arī brīdina, ka baltā un zaļā mušmire ir kas pilnīgi cits, tās rada aknu bojājumus. Ja laikus nesniedz palīdzību, ir ārkārtīgi liela iespēja nomirt vai uz mūžu iegūt invaliditāti.

“Balto un zaļo mušmiri kategoriski nevajag lietot nekādā gadījumā, arī ne homeopātijā, lai ko arī kāds stāstītu. Arī sarkanās mušmires dziedējošām īpašībām neticēšu, pamatefekts ir un paliek apreibināšanās!” piebilst Stašinskis.

Viņš secina, ka tirgotāji izmanto likumdošanas nepilnības, kur nav teikts, ka mušmires pārdot aizliegts, noteikti atrodas lētticīgi pircēji un bizness zeļ.

“Šis rūpals faktiski ir apreibinošu vielu tirgošana. Likumdevējiem ar to ir jācīnās,” uzskata mediķis. “Kamēr šādi tirgotāji ir uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmi, varbūt par to nevajag ļoti satraukties. Taču, ja tā kļūs par masveidīgu padarīšanu, tas nekas labs nebūs.”

Komentē sēņu pētniece: "Neticiet brīnumlīdzekļiem"

Inita Dāniele, mikoloģe, Nacionālā dabas muzeja nodaļas vadītāja: “Sarkanās mušmires lieto tautas medicīnā, bet tur nav nekā tāda, bez kā cilvēks nevarētu iztikt, lai kāda kaite būtu. Tas nav ārkārtīgi nepieciešams, neglābs no visām slimībām, par to nav vērts maksāt lielu naudu. Mums jau bieži uzrodas brīnumlīdzekļi, kas ārstē visas kaites, un pēc tam šī mode pāriet.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Inita Dāniele

Esam taču dzirdējuši par zelta stīgu, kas visu ārstē, arī par medu, biešu sulu, urīnu un vēl daudz ko – jāsaprot, ka nav tādu vielu, kas visu izārstēs. Viss atkarīgs no cilvēka saprāta, ārstniecībā neko nevar lietot bez ārsta ziņas. Biznesu jau ar visu ko var taisīt!”