foto: LETA
10 kļūdas, kuras cilvēki pieļauj, veicot Covid-19 ātros testus, kas var rezultēties viltus pozitīvā/negatīvā rezultātā
Esi vesels
2022. gada 15. februāris, 09:31

10 kļūdas, kuras cilvēki pieļauj, veicot Covid-19 ātros testus, kas var rezultēties viltus pozitīvā/negatīvā rezultātā

Jauns.lv

Omikrona paveids radījis ne vien koronavīrusa plašāku izplatību sabiedrībā, bet arī palielinājis testēšanās apjomus. Ikdienas pieaug laboratoriski testēto iedzīvotāju daudzums, kā arī laboratoriju noslodze, un cilvēki tiek aicināti izmantot mājās veicamos Covid-19 antigēna testus. Lai gan aptiekā iegādātajiem ātrajiem testiem ir liela nozīme, daudzi tos neprot veikt, vai steigas dēļ pieļauj kļūdas, kas var uzrādīt nepareizu rezultātu. 

Lielbritānijas Nacionālais veselības dienests (NHS) apkopojis biežāk pieļautās kļūdas, veicot ātros antigēna testus: 

1. Tekošs deguns
Iesnas ir viens no Covid-19 omikrona paveida tipiskajiem simptomiem. Pirms testa veikšanas svarīgi ir pilnībā atbrīvot degunu no liekā sekrēta. Ievietojot testēšanas kociņu tekošā degunā, testa rezultāts var nebūt precīzs. 

2. Nepareiza uzglabāšana
Mājas testa komplekti ir jāuzglabā tiem piemērotos apstākļos, proti, tie nedrīkst atrasties tiešos saulesstaros, kā arī stingri jāievēro testa instrukcijā norādītā uzglabāšanas temperatūra. 

3. Testi, kam beidzies derīguma termiņš
Pirms jebkura mājas testa veikšanas vajadzētu pārliecināties, vai tam ir spēkā derīguma termiņš, pretējā gadījumā tests var neuzrādīt precīzu rezultātu.

4. Mazgā rokas
Pirms testa veikšanas būtiski ir nomazgāt rokas, kā tas norādīts lietošanas instrukcijā. Veicot testu lielā steigā ar netīrām rokām, var nejauši tikt aizskarts testēšanas kociņš, kas var novest pie nepareiza rezultāta.

5. Pārāk ātra testa kasetes iepakojuma atvēršana
Ja veicat mājas testu, ir svarīgi to darīt uzreiz, kā atvērts testa komplektā ietvertais kasetes iepakojums. 

6. Testēšanas kociņa nepareiza izmantošana
Katra mājas testa instrukcijā ir norādīts, cik dziļi degunā jāievieto testa kociņš, lai rezultāti būtu precīzi. Parasti tie ir 2-2,5cm. (Protams, ja netiek izmantots siekalu tests). 

7. Neēd pirms testa veikšanas
Ja paredzēts veikt siekalu testu, būtiski pirms procedūras ir neēst un nedzert vismaz 30 minūtes. 

8. Nepietiekams materiāla daudzums
Instrukcijā ir precīzi norādīts, cik pilieni no testējamā materiāla jāiepilina testa kasetē (parasti trīs). Ja materiāla ir par maz, vai tieši otrādi – par daudz, testa rezultāts var nebūt precīzs. 

9. Laika norādījuma neievērošana
Pēc testa veikšanas svarīgi ir ievērot instrukcijā norādīto laika posmu līdz rezultātu nolasīšanai. Parasti tās ir 15 minūtes. Ja cilvēks, kurš veic testu, pagaida vien vienu minūti un testu izmet, var tikt palaists garām pozitīvs rezultāts. 

10.  Asinis uz testa kasetes
Ja materiāls ir savāks pārāk agresīvi, piemēram, testējamais kociņš degunā iebāzts par dziļu, uz tā var nonākt asinis, kas var izmainīt testa rezultātu.