foto: Ekrānuzņēmums no LTV video
“Mirstības pieaugums Latvijai vēl tikai priekšā” – Trojanska jaunākās prognozes par Covid-19
Esi vesels
2022. gada 9. februāris, 10:15

“Mirstības pieaugums Latvijai vēl tikai priekšā” – Trojanska jaunākās prognozes par Covid-19

Jauns.lv

“Mani visvairāk uztrauc tas, ka mirstības pieaugums Latvijai tikai priekšā,” mikroblogošanas vietnē "Twitter" prognozes par turpmāko Covid-19 gaitu Latvijā ieskicējis Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas speciālists epidemiologs Ņikita Trojanskis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Epidemiologs uzsver, ka Latvija tuvojas saslimšanas pīķim, kas varētu savu maksimumu sasniegt pēc sešām, septiņām dienām. 

Trojanskis atzīst, ka iepriekš pārlieku pesimistiski prognozēts hospitalizācijas pieaugums (iepriekšējā prognozes modelī epidemiologs pieņēma, ka ap šo brīdi slimnīcās ar Covid-19 diagnozi vienlaikus atradīsies vairāk nekā 4000 cilvēku). Viņš piebilst, ka prognozēs līdz 6. janvārim, tika pieņemts, ka Covid-19 omikrona paveids ir par 33% maigāks, nekā Delta paveids. Tas nozīmē, ka katram indivīdam neatkarīgi no vakcinācijas statusa ir par trešdaļu zemākā varbūtība nokļūt slimnīcā, ja notiktu inficēšanās ar Omikrona celmu, nekā Deltas infekcijas gadījumā. Taču ir arvien vairāk iemeslu uzskatīt, ka omikrons ir vēl maigāks, nekā sākotnēji pieņemts: “Valstis ziņo dažādu relatīvu maigumu pret Deltu, bet lielākoties tas ir no 50% līdz 75%,” piebilst Trojanskis. 

Runājot par ierobežojumiem, Trojanskis atzīst, ka saskaņā ar modeli šī brīža relatīvi mīkstie ierobežojumi (un to atcelšana) būtiski neietekmē saslimstības un hospitalizāciju prognozes, taču galvenie apsvērumi šobrīd ir: 

1. Slimnīcās, visticamāk, situācija ar darbinieku trūkumu šonedēļ sasniegs sliktāko punktu 
2. Ģimenes ārstiem būs īpaši grūti vēl aptuveni 2 nedēļas
3. Omikrona paveids BA.2 ir infekciozāks nekā vietējais Omikrons. Īrijā pēc ierobežojumu atcelšanas BA.2 dēļ sākas jauns uzsliesmojums.

Jau iepriekš Trojanskis “Twitter” vietnē publicējis matemātiskus modeļus un prognozes par epidemioloģisko situāciju valstī, balstoties uz ārvalstu pieredzi un pētījumiem. Jāpiebilst, ka vairākkārt epidemiologa teorētiskie modeļi jau piepildījušies realitātē.

 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās