Britu pētījums atklāj, ko cilvēkam var nodarīt ilgstoši lietots paracetamols
foto: Shutterstock
Esi vesels

Britu pētījums atklāj, ko cilvēkam var nodarīt ilgstoši lietots paracetamols

Jauns.lv

Cilvēkiem ar augstu asinsspiedienu, ikdienā lietojot paracetamolu, pieaug sirdslēkmju un insulta risks, secināts pētījumā. 

Edinburgas universitātes pētnieki uzsver, ka ārstiem būtu jāizvērtē riski un ieguvumi, pirms cilvēkiem tiek ieteikts lietot paracetamolu ilgstoši. 

Jāiemin, ka galvassāpju un drudža mazināšanai, paracetamols tiek uzskatīts par nekaitīgu līdzekli, taču šis pats medikaments nereti tiek nozīmēts arī hronisku sāpju mazināšanai, kas ietver zāļu lietošanu ilgtermiņā, vēsta BBC. 

Pētījumā piedalījās 110 brīvprātīgie, no kuriem divas trešdaļas lietoja zāles hipertensijas ārstēšanai. Dalībniekiem tika lūgts lietot paracetamolu četras reizes dienā divu nedēļu garumā. 

Pētījuma rezultātā secināts, ka paracetamols paaugstināja asinsspiedienu, kas ir viens no pirmajiem sirdslēkmes un insulta riska faktoriem, sacīja Edinburgas klīniskais farmakologs, profesors Džeimss Dārs. 

Pētnieki iesaka pacientiem ar hroniskām sāpēm izmantot pēc iespējas mazāku paracetamola devu, bet ārstiem rūpīgi sekot līdzi savu pacientu asinsspiedienam un izvērtēt, vai nav paaugstināts sirds slimību risks. 

Apvienotajā Karalistē viens no lielākajiem hronisku sāpju cēloņiem ir artrīts. Un tieši šīs slimības izraisītu sāpju novēršanai britu mediķi nereti pacientiem iesaka lietot paracetamolu. 

Vadošais pētnieks uzsver, ka runa nav par īslaicīgu paracetamola lietošanu galvassāpju vai drudža mazināšanai.

Vēl daudz nezināmo

Londonas universitātes klīniskās farmakoloģijas un terapijas pasniedzēja Džila Daipendere stāsta, ka pētījums, kas publicēts žurnālā “Circulation” ir atklājis nelielu, bet nozīmīgu faktu par ilgstošu paracetamola lietošanu, taču joprojām ir daudz nezināmo. 

“Pirmkārt, nav skaidrs, vai asinsspiediena pieaugums būtu noturīgs,” uzsver Daipendere. 

“Otrkārt, nav droši zināms, vai asinsspiediena paaugstināšanās, kas saistīta ar paracetamola lietošanu, palielinātu sirds un asinsvadu slimību risku,” viņa piebilst. 

Vairāki līdzīgi pētījumi nav spējuši apstiprināt saikni starp paracetamola lietošanu un sirds slimību riska pieaugumu. 
Insulta asociācijas biedrs, doktors Ričards Frensiss sacīja, ka ir nepieciešami turpmāki pētījumi cilvēkiem ar normālu, veselīgu asinsspiedienu ilgākā laika posmā, lai apstiprinātu paracetamola lietošanas riskus un ieguvumus.