Runā speciālists
2022. gada 7. februāris, 22:49

Latvijā konstatēts vēl lipīgāks omikrona apakšvariants

Jauns.lv

Latvijā šobrīd cirkulē gan Covid-19 delta, gan omikrona variants. Pēdējais jau daudzās Latvijas pilsētās kļuvis par dominējošo, piemēram, Jelgavā, Jūrmalā, Valmierā, Jēkabpilī un Salaspilī. Diemžēl omikronam ir vēl lipīgāks apakšpaveids par jau esošo. Un tas arī ir jau reģistrēts Latvijā, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Austrumu slimnīcas Nacionālās references laboratorijas vadītājs Sergejs Ņikišins pastāstīja, ka Latvijā trīs procentos no visiem sekvencētajiem jeb atšifrētajiem vīrusa paraugiem ir atklāts omikrona apakštips, kas ir vēl lipīgāks par esošo omikronu.

"Tad ko mēs zinām par omikronu paveidu? Pašlaik viņam ir trīs apakšpaveidi – pirmais, otrais, trešais," stāsta Ņikišins.

Viņš norāda, ka pirmajam ir 33 mutācijas, bet otrajam, kurš tagad ienāk, - 31 mutācija. "Un tas padara šo apakšpaveidu faktiski nedaudz vairāk lipīgu. Pēc dāņu datiem, tas ir par 30% lipīgāks, ja mēs salīdzinām ar to pirmo," skaidro Ņikišins.

Laboratorijas vadītājs norādīja, ka jaunais omikrona paveids jau dominē Dānijā, un arvien straujāk izplatās jauniešu vidū.