Dzīvības loterija
2022. gada 7. februāris, 22:01

"Imunitāte nebūs uz visu mūžu!" Latvijā jau 200 cilvēku inficējušies ar Covid-19 trīs reizes

Jauns.lv

Epidemiologu novērojumi rāda, ka ar katru nedēļu būtiski pieaug to cilvēku skaits, kuri ar Covid-19 izraisošo vīrusu inficējas atkārtoti. Turklāt visas pandēmijas laikā Latvijā reģistrēti 200 cilvēki, kas ar kovidu inficējušies pat trīs reizes. Infektologi uzsver – slimības smagumu iespējams būtiski mazināt vakcinējoties, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Strauji izplatoties lipīgajam kovida omikrona variantam, atkārtotu ar Covid-19 inficēšanās gadījumu skaits palielinās arī Latvijā. Visbiežāk cilvēks izslimojis vienu vīrusa paveidu, bet pēc kāda laika inficējies ar citu. 

"Un ar šā gada pirmo nedēļu šis pieaugums no nedēļas uz nedēļu ir diezgan ievērojams. Pagājušajā un aizpagājušajā nedēļā attiecīgi 8,9% un  9,3% no visiem saslimšanas gadījumiem ir reinfekcijas gadījumi," LTV skaidro Slimību profilakses un kontroles centra pārstāve Ilze Arāja.

Tātad nepilna desmitā daļa no pašlaik inficētajiem ir tie, kas ar kovida izraisītāju inficējas atkārtoti. Šajos datos iekļauti gan tie, kas pēc pirmās inficēšanās vakcinējušies, gan tādi, kas nav vakcinējušies un saslimuši atkārtoti. Slimnīcās šādu pacientu nav daudz.

Kā norāda Latvijas Infektoloģijas centra galvenā ārste Baiba Rozentāle, ir viens pacients, kurš iepriekš izslimojis, visticamāk, delta variantu un bijis slimnīcā, bet tagad atkal sirgst ar omikronu.

Viņa norāda, ka dažādām infekcijas slimībām, imunitāte veidojas atšķirīgi. Dažām uz mūžu, dažām vien uz dažiem mēnešiem, piemēram, akūtām zarnu infekcijām.

"Faktiski tas jau nav nekāds jaunums, imunitāte nebūs uz visu mūžu ne pēc vakcinācijas, ne pēc pārslimošanas," skaidro Rozentāle.

Nacionālās references laboratorijas vadītājs Sergejs Ņikišins pastāstīja, ka pasaulē fiksēti gadījumi, kad notikusi atkārtota inficēšanās pat ar vienu un to pašu kovida paveidu - omikronu. Proti, vispirms, inficējas ar pirmo omikrona variantu un tad ar tā apakšpaveidu. Latvijā gan šādu gadījumu patlaban vēl neesot.