foto: Ekrānuzņēmums no TV24
Kalviņš par "zaļo režīmu": vakcinētie var būt tikpat bīstami kā nevakcinētie
Ķīmijas zinātņu doktors, profesors, Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ivars Kalviņš.
Runā speciālists
2022. gada 3. februāris, 23:30

Kalviņš par "zaļo režīmu": vakcinētie var būt tikpat bīstami kā nevakcinētie

Jauns.lv

"Zaļajam režīmam" šobrīd nav zinātniska pamata, ja netiek noskaidrots personas ar sertifikātu antivielu līmenis, Rīga TV24 raidījumā "Preses klubs" skaidroja ķīmijas zinātņu doktors, profesors, Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ivars Kalviņš.

"Kamēr mēs neinteresēsimies par to, vai vakcinēta persona patiešām ir aizsargāta, šādam dalījumam - vakcinētie un nevakcinētie - nav īstas jēgas, jo nav zinātniska pamata. Jo daudziem, kas ir vakcinējušies jau pirms kāda laika, aizsardzība pret Covid-19 ir zem 50%. Līdz ar to viņu spēja saslimt un arī pārnēsāt arī "zaļajā režīmā" ir pietiekami augsta," skaidroja Kalviņš.

Viņš norādīja, ka pats ir vakcinēts un arī revakcinēts, un atzina, ka labāk ikdienā kontaktētos ar vakcinētām personām, bet vienlaikus saprot, ka "vakcinētie var būt tikpat bīstami kā nevakcinētie".

"Jo mēs nesekojam līdzi antivielu līmenim, kāds katram cilvēkam ar sertifikātu ir," norādīja Kalviņš, vienlaikus paskaidrojot, ka antivielas var uzzināt, aizejot uz laboratoriju. "Diemžēl šobrīd jums par to pašam jāmaksā, jo valsts par to nerūpējas."

Kalviņš arī pauda savu viedokli, ka vakcinācijai būtu jābūt brīvprātīgai. "Sabiedrību šķelt nav nekādas jēgas. Ja jūs gribat piespiest kādu darīt, tad viņš cīnīsies ar zobiem un nagiem pretim. Vajag pārliecināt, parādot, kādas ir antivielas."

Viņš arī atsaucās uz Vācijas piemēru, kur pie antivielām tiek norādīts skaidrojums, cik aizsargāts ir cilvēks.