foto: Pexels
Kā pasargāt mazākos bērnus no Covid-19, ja nedrīkstam vakcinēt? Atbilde ir pavisam vienkārša
Esi vesels
2022. gada 28. janvāris, 12:15

Kā pasargāt mazākos bērnus no Covid-19, ja nedrīkstam vakcinēt? Atbilde ir pavisam vienkārša

Jauns.lv

Kad vecāki infekciju slimību speciālistei Amerikas Savienotajās Valstīs, doktorei Eimijai Edvardsai jautā, kā pasargāt jaunākās ģimenes atvases no Covid-19, speciāliste atbild – “Tas ir pavisam vienkārši! Vakcinējieties paši!”.

Vakcinējot visus apkārtējos ģimenes locekļus, ir diezgan liela iespēja, ka pasargāsiet arī par 5 gadiem jaunākās atvases. “Tā nav 100% aizsardzība, bet tā ir labākā, ko šajos apstākļos varam sniegt” uzsver Eimija Edvardsa. 

Jauni inficēšanās gadījumi ar Covid-19 bērnu vidū pagājušajā nedēļā ASV pārsniedza miljonu. Kamēr bērni, kas jaunāki par 5 gadiem joprojām nav tiesīgi saņemt Covid-19 vakcīnu, pētījumi parāda, ka viņi var iegūt ievērojamu aizsardzību pret koronavīrusu, ja visi apkārtējie ir vakcinēti.

Divi jauni Izraēlā veikti pētījumi atklāja, ka cilvēku vakcinēšana vienas mājsaimniecības ietvaros samazina Covid-19 izraisošā vīrusa pārnešanu. Pētījumi tika publicēti ceturtdien, 27. janvārī, žurnālā “Science”.

Pētnieki atklāja, ka bērniem, kuri dzīvoja mājsaimniecībā ar vienu vakcinētu vecāku, 2021. gada sākumā bija par 26% mazāks risks saslimt ar Covid-19. Savukārt, ja bērns dzīvoja mājsaimniecībā, kurā bija vakcinēti abi vecāki, viņam bija līdz pat 71,7% mazāks risks saslimt ar Covid-19. 

"Vecāku vakcinācija sniedz būtisku aizsardzību nevakcinētiem bērniem vienas mājsaimniecības ietvaros," sacīja pētnieki.
Mājsaimniecība ir tā vieta, kur sākas daudzi inficēšanās gadījumi, liecina pētījums. Pārnešanas risks no infekcioza mājsaimniecības locekļa ir daudzkārt lielāks, nekā vidējais inficēšanās risks no sabiedrības.