foto: Ekrānuzņēmums no LTV raidījuma "Panorāma"
Pulmonoloģe: stacionētajiem nereti nemaz nav bijuši omikrona simptomi, bet mēs viņus satiekam jau ar infarktu, insultu, plaušu artērijas trombemboliju
Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas pulmonoloģe Zaiga Kravale.
Runā speciālists
2022. gada 26. janvāris, 22:05

Pulmonoloģe: stacionētajiem nereti nemaz nav bijuši omikrona simptomi, bet mēs viņus satiekam jau ar infarktu, insultu, plaušu artērijas trombemboliju

Jauns.lv

Pacientiem, kas nonāk stacionāros ar Covid-19 omikrona variantu, retāk vajag skābekļa atbalstu, kas bija vairāk raksturīgi delta variantam, bet jaunais variants saasina hroniskās slimības, Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" norādīja Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas pulmonoloģe Zaiga Kravale.

"Tie pacienti, kas nokļūst neatliekamās medicīnas centrā un viņiem tiek konstatēta omikrona infekcija, parasti vairāk nekā nedēļu bijuši jau mājās slimi. Nereti mēs to konstatējam vienkārši kā blakus parādību - infekciju. Tātad pacientam nav nemaz bijuši omikrona simptomi, bet tagad mēs viņu satiekam jau neatliekamās medicīnas centrā ar infarktu, insultu, plaušu artērijas trombemboliju un tamlīdzīgi, un tiek konstatēta šī omikrona infekcija," skaidroja Kravale.

Viņa norādīja, ka slimojot ar deltu, pacienti stacionārā nokļuva vidēji septītajā - desmitajā dienā jau ar plaušu bojājumiem. "Ar to šie varianti atšķiras. Bet tas, ar ko omikrons ir bīstams, ir šīs hroniskās slimības. Pacientam nevajag šo skābekļa atbalstu tik bieži, bet omikrons dekompensē šīs hroniskās slimības."

Jau ziņots, ka otrdien Latvijā konstatēti 9143 jauni Covid-19 gadījumi un saņemtas ziņas par 14 inficētu personu nāvi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Diennaktī atklātais gadījumu skaits saskan ar SPKC epidemiologa Jurija Perevoščikova pirmdien izteikto prognozi, ka šonedēļ, iespējams, tiks atklāti kopumā vairāk nekā 63 400 Covid-19 gadījumu jeb aptuveni 9070 gadījumi dienā.